Pěna z bílé čokolády s vanilkou, malinami a karamelizovanými pistáciemi

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněMagazínZdobení z ovoce a zeleniny

Upřímně musím přiznat, že něco tak stresujícího jako hledání nového zaměstnání a chození na pohovory není pro povahy mého typu žádný med. Já jsem fakt dost nervózní a úzkostný člověk a bojím se pomalu i vlastního stínu. Což o to, v normálním světě s tím bojuju už nějaký ten pátek. Ale pohovor? Jenom jsem se utvrdila v přesvědčení, že mám neuvěřitelný talent mlít v těch nejdůležitějších situacích naprosté nesmysly. Asi sepíšu kratší manuál pro ostatní chorobné úzkostlivce o tom, co dělat a nedělat na pohovoru.

  • Když napíšou „přiďte v 10:30“, myslí tím 10:30, a Vy prostě doražte v 10:30, jinak nebudou vědět, co s Vámi. Dochvilnost je fajn, ale má to své meze… 
  • Pokud vás pak posadí k chlapíkovi, který píše test, kterým jste už prošli, nesnažte se mu místo čtení telepaticky sdělit, že to má blbě. S největší pravděpodobností vás neuslyší a vlastně jste dost sami proti sobě. 
  • Tak jo, i když slečnu, která vede pohovor, znáte z Instagramu nebo podobného média, nemělo by vám z nervozity směrem k ní ujet AHOJ. Ne, ne, NE… 
  • Taky je dost divné morfovat mezi tykáním a vykáním možnému budoucímu šéfovi, se kterým už jste se seznámili dřív. Fakt! (Body za to, že mě poznal a už ví, že jsem Martina a vypadám jako Martina. Byly doby, kdy jsem byla Martina a vypadala jsem jako Terka, což se nám stává dost často.) 
  • Je sice pěkné, že vás neustálé hraní si se šperky hodně uklidňuje. Vsaďte se, že budete vypadat, jako že máte extrasvědivý svrab na uších, pokud ty proklaté náušnice nepustíte z ruky ani na vteřinu. A to nechcete. Tečka. 
  • Jen proboha – za žádných, sebevíc vyhrocených, okolností – nevypouštějte z pusy slovo BYZNYS. Jo, zní přesně tak hnusně, jak si myslíte. Byznys.
  • Když vám x-dnů předem vrtá hlavou, co říct k tomu, že chcete opustit obor, který jste roky tvrdě studovali a díky kterému máte krásný životopis (který je naprosto mimo mísu a zcela k ničemu u 99,9% míst, o která se ucházíte), a vy pak konečně (z hlavou provrtanou skrz naskrz jako cedník) zformulujete své myšlenky tak, aby to neznělo jako totální blábol, bylo by dobré si to zapamatovat a nějak to ze sebe smysluplně vyklopit v pravý čas. 
  • Neříkejte, že jste grafoman (nebo jakýkoli jiný maniak či psychopat). Za a) to zní úchylně a ujetě a tak vůbec a za b)… b) už není potřeba, prostě to neříkejte. Na otázku „píšete ráda“ úplně stačí odpověď ano, velmi, moc nebo něco podobně neškodného! 
  • Naučte se prodat své klady. Protože vy je máte!
  • Nedrmolte. Ne-Dr-Mol-Te, kapiš?
  • Jo! A nepovídejte si sami pro sebe, když čekáte, až si pro vás někdo přijde.
  • Neopakujte se. (Ha, jasně, slečna zaseknutá deska má zrovna co kecat) 
  • Pokud s Vámi vedou pohovor dva původem Slováci, nepřebírejte slovenská slova, jak máte ve zvyku, neb jste roky bydleli se slovenskými spolubývajúcími a pracovali se slovenskou kolegyňou. Jednoducho to nerobte, rozumieme si? 
  • Pokud si jednou rukou neustále drásáte ucho a druhou máte skříženou přes hrudník v defenzivním gestu, budete nejspíš vypadat stejně jako já – jako totální pošuci! Takže tudy ne, jasné? 

Nic dalšího mě nenapadá, neb mám trochu zamlženo, co všechno jsem se ze sebe vyklopila. Třeba ale někdo shání nejistého, nervózně drmolícího žmoliče naušnic, no ne? 

Každopádně, až se budete potřebovat uklidnit, ať už před jakoukoli zásadní akcí nebo po akci (během akce vám to projde pouze v případě, pokud se chystáte někoho totálně odzbrojit večeří nebo tak), udělejte si tuhle pěnu z bílé čokolády s malinami a karamelizovanými pistáciemi. Věřte mi, že Vás nic nevrátí do správných kolejí tak rychle jako tahle kráska. Takhle nějak si představuji nebe na zemi nebo božskou manu. Instantní sebevědomí. 

Pěna z bílé čokolády s vanilkou, malinami a karamelizovanými pistáciemi 

Ingredience: 

  • 180 g bílé čokolády
  • 90 ml polotučného mléka 
  • 90 ml smetany ke šlehání 
  • 4 žloutky (70 g) 
  • 20 g cukru 
  • 1/2 lžíce vanilkové pasty 
  • 10 g želatiny (plátky nebo prášek) 
  • 250 g ušlehané smetany ke šlehání 

Na dokončení:

  • čerstvé maliny 
  • 1 lžíce krupicového cukru 
  • hrst nasekaných pistácií 

Postup

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Mléko a smetanu přiveďte k varu. Žloutky, cukr a vanilkovou pastu prošlehejte. Na žloutky nalijte horkou směs mléka a smetany, promíchejte a ihned vlijte zpět do hrnce a zahřejte na 85°C. Stáhněte z plotny, smíchejte s čokoládou a vmíchejte rozpuštěnou želatinu.

Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a smíchejte s ušlehanou smetanou. Na dno skleniček dejte pár malin a na ně nalijte pěnu. Urovnejte povrch a dejte skleničky do ledničky (na několik hodin, ale nejlépe přes noc). 

Do pánve vsypte cukr a nechte ho zkaramelizovat, poté vsypte pistácie, lehce je opražte a obalte je v karamelu. Nechte vychladnout. Vychlazenou pěnu ozdobte malinami a pistáciemi. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang