Pikantní mrkvovo-čočková polévka

Luštěninové polévky

Lahodná kořeněná směs plná železa a s nízkým obsahem tuku. Je hotová za méně než půl hodiny.

Příprava

Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut
Porce: 4

Složení

  • 2 lžičky kmínu
  • špetka chilli vloček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 g omyté a nahrubo nastrouhané mrkve
  • 140 g rozdělené červené čočky
  • 1 l horkého zeleninového vývaru (z kostky je v pořádku)
  • 125 ml mléka
  • obyčejný jogurt a chléb k podávání

Postup

Zahřejte velkou pánev a nasucho na ní 1 minutu smažte kmín a chilli vločky, nebo dokud nezačnou poskakovat po pánvi a uvolňovat své aroma. Lžící odeberte asi polovinu semínek a dejte je stranou. Do pánve přidejte olej, mrkev, čočku, vývar a mléko a přiveďte k varu. Vařte 15 minut, dokud čočka nenabobtná a nezměkne.

Polévku z červené čočky rozšlehejte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka. Dochuťte a na závěr přidejte kopeček jogurtu a posypte odloženým opečeným kořením. Podávejte s ohřátými chleby.

Výživové hodnoty na porci

  • 238 kcal
  • tuk 7 g
  • nasycené mastné kyseliny 1 g
  • sacharidy 34 g
  • cukry 0 g
  • vláknina 5 g
  • bílkoviny 11 g
  • sůl 0,25 g

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang