tarte-tatin-8837728

Na food konferenci START it!, pořádanou Chefstarterem se konal speciální program, který zahrnoval workshop s Tomášem Babincem (food dekor), Jankem z Popojedem.cz (Youtube), a pak také prohlídku Makra, přednášku Zomato a v neposlední řadě Storyous. Aby toho nebylo málo, holky pořadatelky si pro nás připravily výzvu ve spolupráci s Rohlíkem. Z následujících 4 ingrediencí + 4 dalších, dle svého výběru, jsme měli vytvořit recept na svačinku.

  • hrušky
  • brusinky
  • vlašské ořechy
  • žervé

Já mám tenhle týden nějaké zatmění mozku a to o té svačince jsem si nepřečetla. Takže když jsem dostala rozpis surovin, nebyla bych to já, abych nepomyslela na pečení. Přidala jsem máslo, vejce, cukr a mouku a vytvořila jsem velmi podzimní verzi klasického Tarte Tatin.

Budete potřebovat:

  • 6 hrušek
  • hrst brusinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 Žervé (200 g)
  • 150 g cukru krupice
  • 110 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 220 g hladké mouky

Na karamel pak 100 g másla a 75 g cukru krupice.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. V hrnci/silné pánvi, která může do trouby rozehřejte máslo na caramel, přidejte cukr a nechte 5 minut karamelizovat.
  3. Oloupejte hrušky, rozpulte, vyjměte jadřince a shora a zdola seřízněte do přibližně stejné velikosti. Já jsem ještě na hřbetě každí půlky udělala pár zářezů, aby se ten caramel lépe vpil.
  4. Poklaďte půlhy hrušek hřbetem dolů dokola do formy a take doprostřed.
  5. Ve větší míse našlehejte máslo s cukrem, přišlehejte vejce, poté prosátou mouku.
  6. Nakonec zašlehejte žervé a část brusinek.
  7. Těsto poklaďte lžící na hrušky a uhlaďte (já to dělala prsty, to šlo nejlépe).
  8. Dejte do trouby a pečte cca 40 minut (poté vyzkoušejte, jestli je upečeno špejlovým testem).
  9. Po upečení vyndeje, nechte 5 minut odstát a poté vyklopte dnem nahoru na připravený podnos/talíř.
  10. Posypte brusinkami a nakrájenými ořechy.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang