pohankove-palacinky-2-7181197

Díky pohankové mouce jsou tyto palačinky přirozeně bezlepkové! Tyto palačinky mají lehkou a vzdušnou konzistenci, která se poddá tlaku vidličky a nasákne javorový sirup jako houba.

Co je pohanková mouka?

Pohanková mouka je často řazena mezi celozrnné obiloviny, ale technicky vzato se o obilovinu vůbec nejedná. Je to pseudocereálie jako quinoa a amarant.

Pohanka je výživná, nabízí dobrý zdroj minerálních látek, jako je mangan, měď, hořčík, železo a fosfor. Pohanková mouka nabízí více bílkovin, vlákniny a vitaminů skupiny B než stejná hmotnost celozrnné pšeničné nebo ovesné mouky.

Pohanka má výraznou zemitou chuť, kterou můžete znát z nudlí soba, blín nebo palačinek.

Bezlepkové pohankové palačinky

Pohanka dodává palačinkám neuvěřitelnou chuť. Podle tohoto receptu na pohankové palačinky získáte lahodně lehké a tenké palačinky.

Pro ještě lehčí palačinky, které mají ještě lehčí strukturu a chuť, použijte polovinu celozrnné mouky. Z receptu vyjde 12 středně velkých palačinek, což je množství na 2 až 4 porce.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 12 palačinek

Ingredience

  • 1 šálek plus 1 lžíce pohankové mouky (nebo ½ šálku pohanky a ½ šálku mouky dle výběru)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ¼ šálku podmáslí, protřepat
  • 2 vejce
  • ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • máslo na pánev

Ingredience

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Odměřte podmáslí.
  3. Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
  4. Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Těsto by mělo mít malé až středně velké hrudky.
  6. Odstavte, zatímco budete zahřívat pánev.
  7. Předehřejte pánev na středně nízkou teplotu.
  8. Plochu potřete 1,5 lžičkou másla.
  9. V případě, že se pohanka začíná oddělovat od tekutiny, těsto lehce promíchejte lžící.
  10. Pomocí ¼ šálku naberte těsto na teplou pánev.
  11. Vařte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky (že je palačinka připravena k otočení, poznáte podle toho, že je asi 1 cm po obvodu matná, a ne lesklá), a otočte ji.
  12. Na opačných stranách smažte 1 až 2 minuty nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
  13. Upečené palačinky přendejte na chladicí mřížku nebo je dejte péct na plech do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia, aby zůstaly teplé.
  14. Před dalším použitím těsto jemně promíchejte.
  15. Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby potřete pánev dalším máslem.
  16. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang