Pravé chodské koláče   

Pečivo

Jedním z typických pokrmů české kuchyně jsou koláče. Nicméně v mnoha regionech se příprava koláčů liší. Jak na přípravu pravých chodských koláčů? Jaké ingredience si připravit a jak postupovat?

Chodské koláče lze připravit ve více variantách, v závislosti na druhu náplně. Nejoblíbenější jsou ovšem koláče s klasickými náplněmi, jako jsou tvarohové, povidlové či makové. Jak si tyto typické koláče upéct doma? Vyzkoušet můžete také borůvkový koláč.

Ingredience na chodské koláče

Na těsto si připravíme následující ingredience: 250 g polohrubé mouky, 250 g hrubé mouky, špetka soli, 1 sáček sušeného nebo ½ kostky čerstvého droždí, 4 žloutky, 250 ml mléka, 100 g změklého másla, 125 g krupicového cukru, 1 kelímek smetany, rum na polití, 1 vanilkový cukr a 10 dkg moučkového cukru na posypání.

Chodské koláče lze připravit ve více variantách, nejrozšířenější jsou ovšem koláče s tvarohovou, povidlovou a makovou náplní. Na jednotlivé náplně si připravíme následující ingredience:

Tvarohová náplň:

2 kostky tvarohu, ½ kelímku smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 1 bílek na sníh a rum podle chuti.

Povidlová náplň:

švestková povidla, tlučený hřebíček a rum

Maková náplň:

70 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 140 g mletého máku, 1 lžička medu, 1 lžička švestkových povidel, špetka skořice

Příprava chodských koláčů

Oba druhy mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme droždí, změklé máslo, žloutky rozmíchané v mléce a cukru. Těsto zpracováváme asi 15 minut a pak je necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý znovu propracujeme a vytvarujeme na tenkou placku s lehce zvýšenými okraji.

Zatímco připravené těsto kyne, připravíme si tvarohovou náplň, kterou potřeme koláče. Povidly a mákem vytvoříme na tvarohu různé ornamenty a dozdobíme mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Okraje koláče potřeme bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 C. Po vyndání z trouby posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem a polijeme smetanou s rumem.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang