Klasický recept na rajčatovou odlehčenou polévku

Krémové polévkyPolévkyZeleninová jídlaZeleninové polévky

Tento klasický recept na rajčatovou polévku si zamilujete. Je super krémová, ale přitom lehká, plná rajčatové chuti, ale bez smetany. Recept dává 4 porce, pokud servírujete pro větší počet lidí nebo chcete, aby vám nějaká zbyla, jednoduše recept zdvojnásobte.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 40 minut
  • Celkem: 55 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 velká plechovka celých rajčat i s tekutinou
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku vařených, propláchnutých a scezených fazolí
  • 2 lžíce nesoleného másla nakrájeného na několik kousků
  • 1 lžička kokosového nebo hnědého cukru dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 10-15 lístků čerstvé bazalky (volitelné)

Postup

  1. V hrnci na polévku zahřejeme olivový olej na středním plamenu, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a sůl a za občasného míchání vaříme 7-10 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní. Přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání vaříme asi 30 sekund, dokud se nerozvoní.
  2. Přidáme rajčata a zeleninový vývar a promícháme. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a přivedeme směs k varu. Vaříme 30 minut, podle potřeby snižujeme teplotu, aby se udržel mírný var, a občas promícháme.
  3. Odstavíme hrnec z ohně a necháme ho několik minut vychladnout. Směs opatrně přelijeme do mixéru a dbáme na to, abychom ho nenaplnili za hranici maximálního naplnění (v případě potřeby mixujeme po částech).
  4. Přidáme fazole, máslo, cukr a několik kuliček černého pepře. Pevně upevníme víko a mixujeme polévku dohladka, přičemž dáváme pozor, aby z víka neunikala horká pára.
  5. Vzhledem k tomu, že rajčata z konzervy mají různou chuť, polévku po rozmixování ochutnáme, a v případě potřeby přidáme ještě trochu cukru, pepře či soli. Pokud chceme, můžeme nyní přidat i bazalku. Znovu krátce rozmixujeme a podáváme horké.

Tipy

  1. Skladování. Tato polévka dobře vydrží zhruba 4 dny. Zbytky můžete také zamrazit až na 3 měsíce.
  2. Veganská varianta. Pro veganskou variantu nahraďte máslo jednou lžící extra panenského oleje navíc.
  3. Dieta. Tato polévka je vhodná pro zvláštní dietu. Je bezlepková, protože k zahuštění nepotřebujete žádnou mouku.
  4. Typ mixéru. Na polévky je vhodné používat stojanový mixér oproti mixéru ponornému, neboť stojanové mixéry vytvářejí mnohem krémovější polévky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang