Raw, vitariánství neboli živá či syrová strava – to jsou pojmy, které se v poslední době skloňují v oblasti zdravého životního stylu stále častěji. Na pultech obchodů se objevují raw tyčinky a v mnoha restauracích si můžete pochutnat na lahodných pokrmech živé stravy. Co je to ale vlastně ta RAW strava?

Raw strava je založena na konzumaci přirozených základních potravin, jejich úprava nepřesáhla teplotu 42 stupňů. Tím jsou v nich zachovány veškeré živiny, vitamíny, minerály a další cenné látky, které by se při tepelné úpravě znehodnotily.

Stravovat se pouze vitariánsky není pro každého, to samozřejmě chápeme a určitě vás k něčemu takovému nehodláme nabádat. Zařadit do svého jídelníčku více přirozených potravin ale rozhodně není na škodu. Velice oblíbené jsou mezi lidmi především raw dezerty, které mnohdy nerozeznáte od klasických sladkostí. Jejich nevýhodou je ale vyšší cena, která mnoho lidí odrazuje. Připravit si raw dezert můžete velice snadno sami doma.

Ingredience

Košíčky:

  • 1 šálek mandlí
  • 1/2 šálku sušených datlí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce vody z namočených datlí

Krém:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • 4 vrchovaté lžíce kokosového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kakaa
  • šťáva z poloviny citronu

A jak postupovat?

Postup přípravy

Všechny ingredience na košíčky společně rozmixujeme do požadované konzistence. Ta by měla být mírně lepivá, na škodu nejsou ani menší kousky mandlí, které v těstě při mixování zůstanou. Košíčky pak budou krásně křupavé. Takto připravené těsto natlačíme do formiček a vytvoříme asi 5 mm silný košíček.

Jako formičky vám skvěle poslouží také plech na muffiny vyložený potravinovou folií. Než si připravíme krém, dáme košíčky tuhnout do ledničky.

Krém připravíme velice jednoduše. Avokádo rozkrojíme a vydlabeme a vložíme do mixeru. Přidáme k němu citronovou šťávu, rýžový sirup. vanilkový extrakt a povolené kokosové máslo a mixujeme do hladka. Hotový krém rozdělíme do dvou misek. Do jedné poloviny vmícháme kakao, druhou ponecháme krásně zelenou.

Kakaovým krémem naplníme dna našich mandlových košíčků. Na něj rozprostřeme druhou vrstvu zeleného krému a pomocí špejle vytvoříme krouživými pohyby spirálu. Vznikne nám tak krásná mozaika.

Hotové košíčky necháme ztuhnout v lednici nebo v mrazáku. Pokud zvolíte tuhnutí v mrazáku, je potřeba košíčky cca půl hodiny před podáváním vyndat do pokojové teploty, aby lehce změkly.

Počet porcí: 10 ks

Doba přípravy: 30 minut + doba na ztuhnutí

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang