Recept – jablečný, jablkový koláč

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníky

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 60 g cukru
  • 2 vařené žloutky
  • špetka soli
  • čerstvá strouhaná citronová kůra
  • 3 lžičky rumu
  • 4 jablka
  • 3 bílky
  • 180 g krystalového cukru

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozdrobené máslo, sůl, rozdrobené natvrdo uvařené žloutky, rum a vypracujeme těsto.

Těsto rozdělíme na dvě části (větší a menší část). Větší částí těsta vyložíme tukem vymaštěnou dortovou formu vysypanou strouhankou.

Na koláč pak rozmístíme nastrouhaná jablka, posypeme je rozdrobeným zbytkem těsta a dáme zapéct do rozehřáté trouby.

Zatímco pečeme jablečný koláč, nachystáme si do většího hrnku nebo misky bílky ze 3 vajec, přidáme krystalový cukr a ušleháme na hustý sníh. Jablečný koláč na chvíli vyndáme z trouby, rozetřeme na něj sníh z bílků a vrátíme zpět do trouby.

Koláč pečeme, dokud sníh nezezlátne. Jablečný koláč můžeme ještě dochutit trochou skořice.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang