salat-nicoise-2

Salát Nicoise je pravděpodobně nejznámější verzí salátu, který se připravuje z brambor, fazolí, rajčat, hlávkového salátu, oliv, tuňáka a je přelitý citronovou zálivkou. Salát je dostatečně vydatný a zajímavý na oběd, ale ne tak těžký, aby ztratil svůj letní půvab.

Ingredience

  • 8 malých brambor
  • 120g zelených fazolek, ořezané
  • 2 rajčata, nakrájené na klínky
  • 1/2 římského salátu, nakrájeného nebo natrhaného na větší kousky
  • 3 vejce uvařená natvrdo, oloupaná a rozčtvrcená
  • 100 g černých oliv bez pecek
  • 250-300g tuňáka v oleji z konzervy, okapaného a rozděleného na velké kousky

Na citronový dresink

  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku, prolisovaný
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Pepř

Postup

  1. Přísady na dresink protřepejte ve sklenici.
  2. Uvařte brambory do měkka. Sceďte je a nechte zcela vychladnout. Nakrájejte je na půlky.
  3. Uvařte zelené fazolky do měkka nebo podle vlastních představ. Slijte je a osvěžte pod tekoucí studenou vodou, aby rychle vychladly. Sceďte a dobře osušte.
  4. Na velký široký talíř naaranžujte listy římského salátu, na ně rozvrstvěte zbývající ingredience a nakonec přidejte vejce, olivy a kousky tuňáka. Pokapejte zálivkou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang