Recept – rýžový nákyp s dušenými jablky

Hlavní jídlaPro dětiRýžeSladká jídla

Kdo má rád teplá sladká jídla, nemá proti rýžovému nákypu s ovocem výhrady. A komu sladké k obědu nejede, asi ho nikdo nepřesvědčí, aby si dal místo guláše rýžový nákyp. Jsou ale skupiny lidí, kteří si jen pamatují, že v dětství rýžový nákyp se švestkami, broskvemi nebo meruňkami neměli rádi. Možná přišel čas prověřit, zda se preference chuťových buněk nezměnily nebo zda dokážeme vytvořit takový rýžový nákyp, který dávné vzpomínky zastíní.

Rýžový nákyp – také chuť dětství, domova, bezpečí. Připravte si jeho variantu s dušenými jablky. Nákyp je upečením zpevněná, ale „nakypěná“ hmota,  která měla původně charakter kašovitý. Nakypění se dosahuje nejčastěji přídavkem třených žloutků, ale zejména bílkového sněhu. 

Recept na rýžový nákyp s jablky

Dnes si ukážeme, jak si připravit vynikající rýžový nákyp s jablky, který jistě zachutná celé rodině.

Ingredience:

  • 300 g rýže
  • ½ l mléka
  • 500 g jablek
  • 2 vejce
  • 60 g rostlinného tuku
  • 100 g cukru
  • 1 citron
  • strouhanka
  • sůl

Postup:

  1. V mléce rozmícháme trochu soli a nalijeme ho do hrnce s propláchnutou a přebranou rýží tak, aby byly v poměru 2:1 (2 díly mléka na 1 díl rýže) a podusíme.
  2. Oloupaná jablka nakrájená na plátky pokapeme citronovou šťávou, zalijeme trochou vody, přidáme trochu cukru a pod pokličkou dusíme.
  3. Tuk spolu se žloutky a cukrem rozmícháme, ochutíme trochou nastrouhané citronové kůry, přidáme k vychladlé rýži a dobře promícháme.
  4. Na závěr do rýžového nákypu přimícháme sníh našlehaný z bílků.
  5. Do vymazané zapékací mísy vysypané strouhankou dáme nejdříve vrstvu rýže, na ni jablka a zakryjeme zbytkem rýže. Rýžový nákyp pečeme v rozehřáté troubě.
Klasický rýžový nákyp může být lahodný pokrm, který zachutná všem.

Rýžový nákyp s ovocem

Opomíjený a přitom lahodný nákyp, na kterém si pochutnáte celoročně. Připravit ho můžete s čerstvým, ale i kompotovaným ovocem. Rýžový nákyp je dobrota, která vás zasytí a uspokojí chuťové buňky nejen u mlsných dětí.

Ingredience

  • 200 g rýže
  • 100 g cukru
  • 40 g másla
  • 3 vejce
  • 250 g ovoce (jablka, meruňky nebo jiné sezonní ovoce)
  • 120 g ovocného sirupu
  • skořice

Postup

  1. Rýži uvaříme doměkka, přidáme žloutky, 70 g cukru, 30 g másla, ušlehaný sníh ze dvou bílků, vše lehce promícháme a polovinu směsi dáme do formy vymazané máslem.
  2. Pak ji poklademe vrstvou ovoce (plátky jablek nebo půlkami meruněk), posypeme zbytkem cukru a skořicí a navrch dáme opět vrstvu rýže.
  3. Rýžový nákyp pokropíme zbytkem másla a dáme péct do trouby.
  4. Porce rýžového nákypu s ovocem na talířích poléváme sirupem.

Nejrychlejší rýžový nákyp

Nákypy můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo, nebo i jako lehký moučník. Rýžový nákyp chutná jak s meruňkami, tak i se švestkami.

Ingredience

  • 200 g rýže
  • 1 l mléko
  • 2 ks vanilkový cukr
  • 1 sklenice meruňkový kompot
  • máslo
  • 1 balíček rozinky

Postup

  1. Rýži propláchneme, zalijeme vodou, aby byla potopená a dáme vařit až se voda vyvaří.
  2. Přidáme mléko, vanilkové cukry, opláchnuté rozinky a kousek másla.
  3. Opět vaříme až se udělá kaše. Hlídáme, aby se rýže nepřipalovala.
  4. Vymažeme zapékací mísu máslem, dáme polovinu uvařené rýžové kaše, vrstvu meruněk a druhou polovinu kaše.
  5. Navrch dáme pár kousků másla a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Pokud připravíte rýžový nákyp do skleniček, vznikne vám lahodný dezert pro každou příležitost.

Rýžový nákyp – rýže nasladko

Pokrm, který lidé milují nebo nenávidí, můžete podávat jako sladké lehké hlavní jídlo, ale i jako sytý moučník. Nejčastěji se připravuje s kompotovanými švestkami, báječně ale chutná i s meruňkami, broskvemi, třešněmi nebo třeba s podušenými jablíčky a hruškami.

Ingredience

  • 250 g kulatozrnná rýže
  • 5 lžíce třtinový cukr
  • 750 ml mléko plnotučné
  • 100 g máslo + na vymazání formiček, změklé
  • 4 ks žloutek
  • 2 bílek
  • 700 g švestkový kompot, pevné plody
  • 100 g ostružiny + na ozdobu
  • sůl

Omáčka

  • 300 g švestkový kompot
  • 200 ml šťáva z kompotu švestkového
  • 50 g ostružiny
  • citronová šťáva
  • med

Postup

  1. Rýži dobře propláchněte vodou, vsypte ji do rendlíku, přidejte špetku soli, lžíci cukru a zalijte mlékem. Za stálého míchání uvařte rýži doměkka, odstavte z plotýnky a nechte vychladnout.
  2. Zbylý cukr vyšlehejte se změklým máslem a postupně zašlehávejte jeden žloutek za druhým. Směs pak vmíchejte do uvařené rýže. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a opatrně zapracujte do rýže.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky vymažte máslem a přendejte do nich polovinu rýže. Na rýži poklaďte vypeckované švestky a ostružiny. Zalijte druhou polovinou rýže a 20 minut pečte. Nechte vychladnout a nákypy vyklepněte.
  4. Do mixéru vložte kompotované švestky, sladký nálev a ostružiny. Rozmixujte dohladka, podle chuti přidejte med a citronovou šťávu. Omáčku přelijte přes nákypy a ozdobte je ostružinami.

Zapečená rýže s jablky – sladká rýže s jablky

Na rýžový nákyp můžete použít čerstvé, kompotované i mražené ovoce. V případě jablek a skořice jsou dobrou volbou také rozinky. Dodají pokrmu lahodnou chuť a vůni, která přiláká celou vaší rodinu. Pokud je však nemusíte, můžete místo nich přidat jiné sušené ovoce, sekané oříšky nebo nastrouhanou čokoládu.

Ingredience

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 100 g másla + na vymazání
  • 5-6 lžic krystalového cukru (podle chuti můžeme množství upravit)
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky citronové kůry
  • hrst rozinek
  • 4-6 jablek (podle velikosti)
  • sůl

Postup

  1. Osolené mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj rýži. Za častého míchání uvaříme hustou kaši.
  2. Do kaše vmícháme máslo, krystalový cukr a necháme vychladnout.
  3. Z bílků a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh.
  4. Do kaše vmícháme žloutky, skořici, rozinky, kůru, na kousky pokrájená jablka a nakonec sníh z bílků.
  5. Zapékací nádobu vymažeme důkladně máslem a urovnáme do ní rýžovou hmotu.
  6. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20-25 minut do zezlátnutí povrchu.
  7. Podávat můžeme teplé nebo studené (studené se lépe krájí).
Rýžový nákyp můžete připravit i jako variantu na plech.

Karamelizovaná jablka

Karamelizované ovoce promíchané s vlašskými ořechy skvěle dochutí vaše dezerty, poháry nebo rýžovou kaši. Výborně chutná a navíc díky aromatické skořici a kořeněné vůni hřebíčku krásně voní.

Ingredience

  • 300 g jablek (nebo hrušek)
  • 80 – 100 g cukru krupice (dle sladkosti ovoce)
  • 50 ml vody
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 ks hřebíčku (možno vynechat)
  • 30 g vlašských ořechů (možno vynechat)

Postup

  1. Do kastrůlku se silným dnem nasypeme cukr a za stálého míchání připravíme zlatavý až světle hnědý karamel. Zalijeme malým množstvím vody a karamel rozvaříme.
  2. Přidáme ovoce nakrájené na menší kousky, skořici a hřebíček.
  3. Za občasného promíchání podusíme do měkka, odstavíme, můžeme přidat nasekané vlašské ořechy. Necháme zchladnout a použijeme.
  4. Používáme na různé dezerty, pudinkové poháry, sladké těstovinové saláty, do jogurtu nebo rýžové kaše, s tvarohem, na sladké zapečené sendviče, na palačinky atp.

Rýžový nákyp s jablky a tvarohem

Rýžový nákyp s jablky nebo třeba s meruňkami si můžete dát jako hlavní chod nebo jako dezert. Recept je vylepšený tvarohem, tak aby oslnil i děti.

Ingredience

  • 300 g rýže          
  • 2 lžíce medu      
  • skořice 
  • moučkový cukr 
  • 4 až 5 jablek      
  • 1/2 l mléka         
  • 1 tvaroh             
  • 1 žloutek            
  • máslo

Postup

  1. Rýži uvaříme doměkka.
  2. Přidáváme do ní postupně mléko a žloutek, osladíme medem nebo moučkovým cukrem, vaříme dokud nám nevznikne mléčná kaše.
  3. Poté kaši necháme chvilku zchladnout a připravíme si tvarohovou náplň – tvaroh, kousek změklého másla, vanilkový cukr a 1 dcl mléka.
  4. Zapékací mísu vymažeme máslem, klademe do ní mléčnou rýžovou kaši, tvarohovou směs, nastrouhaná jablka se skořicí a moučkovým cukrem, tvarohovou směs a zbytek rýže. Vrstvy můžeme opakovat.
  5. Vrch posypeme kakaem nebo skořicí.
  6. Pečeme na 175 °C asi 40 minut.
  7. Podáváme ještě teplé.
Lahodnou sladkou mléčnou rýži můžete doplnit nakyslými malinami a zapéct.

Mléčná rýže recept

Přemýšlíte jakou skvělou snídaní překvapíte své blízké? Domácí mléčná rýže je skvělá volba. Na její přípravu potřebujete jen pár ingrediencí, navíc chutná skvěle teplá i studená. Dochutit a ozdobit si ji můžete dle své fantazie, nejlepší je s ovocem.

Ingredience

  • máslo
  • sůl na špičku lžičky
  • 1,6 l mléko dle hustoty kaše, cca
  • 2 ks vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • skořice – mletá
  • 100 g cukr krupice
  • 300 g natural rýže nebo kulatozrnná

Volitelně

  • moučkový cukr
  • rozinky
  • vlašské ořechy nebo lískové… nasekané
  • med
  • strouhaný kokos
  • skořice – mletá
  • mandle – loupané, opražené
  • čerstvé ovoce nebo kompotované
  • rozpuštěné máslo

Postup

  1. Rýži si přebereme, propláchneme a dáme do hrnce s vroucím mlékem (cca 1,2 litru), solí a máslem (cca 50 gramů). Za občasného a později za stálého míchání ji vaříme doměkka. V polovině vaření osladíme dle chuti cukrem či medem, případně můžeme kaši dochutit citronovou kůrou a skořicí.
  2. Ke konci vaření nám bude rýžová kaše houstnout a my ji budeme dle potřeby ředit na požadovanou konzistenci postupným přiléváním dalšího teplého mléka.
  3. Pokud chceme mít kaši ovocnou, přidáme pokrájené čerstvé ovoce (jablka, švestky, meruňky…) cca 5 minut před koncem vaření, jelikož pustí svojí šťávu a my nebudeme potřebovat tolik mléka na dolévání. Jestliže použijeme ovoce kompotované, vmícháme ho až na samý závěr vaření.
  4. Pokud chceme mít kaši s kokosem, dáme již na začátku do vroucího mléka společně s rýží.
  5. Pokud budeme chtít kaši s rozinkami, přidáme je hned do vroucího mléka společně s rýží, aby varem nabobtnaly. Nebo je předem namočíme do rumu či čaje a do kaše je přidáme až ke konci vaření.
  6. Hotovou kaši nandáme na talíře nebo do misek, pokapeme rozpuštěným máslem nebo šťávou z kompotu, pocukrujeme nebo pokapeme medem, posypeme dle chuti skořicí, ořechy, mandlemi…
  7. Podáváme s kompotem, k obědu, večeři, snídani či svačině.

Rýžový nákyp pochází z Itálie, odkud ho dovezl Josef Václav Radecký z Radče do Rakouska. Tam se stal nákyp brzy vyhledávanou pochoutkou, a jelikož tehdy v rakouských kuchyních pracovala hodně česká a moravská děvčata, tak ta recept přinesla až k nám. Původní ingredience však obsahovaly velké množství másla, cukru a vajec, a proto se v chudobnějších českých zemí musel malinko poupravit. Nyní známe odlehčenější verzi nákypu s přídavkem ovoce.

Hotový rýžový nákyp polijte medem, javorovým sirupem, malinovou šťávou či lehce rozvařeným a zředěným ovocem s cukrem. Jestliže máte radši sušší pokrmy, pak nákyp posypte pouze hořkým kakaem a cukrem. Přidat do rýžového nákypu můžete téměř cokoli. Důležité je, aby vám to chutnalo!

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang