Shepherd’s pie aneb pastýřský koláč

Dezerty

Recept na pastýřský koláč je určitě jeden z těch lehčích. Mletému hovězímu batáty prostě sluší! Pokud ale zatoužíte po lehčí variantě, vyzkoušejte navrch místo batátové kaše kaši květákovou.

Počet porcí: 2 velké porce

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 35 minut

Ingredience:

  • 500g bio hovězího mletého masa
  • 1 lžíce sádla od farmáře / ghí
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 lžíce pokrájeného medvědího česneku (v sezóně), případně 2 stroužky klasického česneku
  • 2 lžičky pokrájeného čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř
  • 2 větší batáty
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 2 lžíce ghí

Postup:

Předehřejte si troubu na 180°C. Oškrabejte si batáty, pokrájejte na větší kousky a dejte vařit v osolené vodě zhruba na 10 minut. Poté vodu z hrnce vylijte, přidejte kokosové mléko, ghí a špetku soli a promixujte ponorným mixérem (nebo v mixéru).

Mezitím, co se budou batáty vařit, si oloupejte cibuli a najemno nakrájejte, oškrabejte mrkve, které pokrájejte je na čtvrt kolečka, a omyjte řapíkatý celer, který také pokrájejte. Rozehřejte si na pánvi sádlo a opékejte cibuli, mrkev a celer zhruba 5 minut na středním plamenu.

Poté přimíchejte mleté maso, přidejte sůl a pepř a míchejte zhruba dalších 10 minutek. Na závěr přidejte do pánve medvědí česnek, tymián a pořádně promíchejte. 

Nyní si připravte zapékací misku. Na dno přendejte masovou směs z pánve a navrch přendejte batátovou kaši z hrnce. Můžete vršek batátové kaše v míse „ozdobit“ třeba lžící, vidličkou.

Pečte zhruba 35 minut, k závěru můžete zapékací misku posunout do vrchní části trouby, abyste získali kůrčičku. 

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang