Recept na sladké jablečné knedlíky

DezertyHlavní jídlaKnedlíkyOvocné knedlíkySladká jídla

Příprava těchto sladkých, omáčkou pokapaných jablečných knedlíků není složitá, jen trochu časově náročná.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba pečení: 60 minut
  • Celkem: 90 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 těsto na koláč s dvojitou krustou
  • 6 velkých oloupaných jablek zbavených jadřinců
  • 1/2 šálku mléka
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky bílého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem.
  2. Na lehce pomoučeném povrchu rozválíme těsto do tvaru obdélníku, poté ho nakrájíme na 6 čtverců. Na každý čtverec položíme jablko jadřincem nahoru.
  3. Máslo nakrájíme na 8 kousků. 1 kousek vložíme do otvoru každého jablka. Zbylé máslo si necháme na omáčku.
  4. Rozdělíme hnědý cukr mezi jablka, přičemž do každého otvoru s jadřincem napíchneme trochu cukru, a zbytek dáme kolem dna každého jablka. Jablka posypeme skořicí a muškátovým oříškem.
  5. Mírně navlhčenými konečky prstů přitáhneme jeden roh čtverce těsta k horní části jablka, pak přitáhneme opačný roh k horní části a přitiskneme k sobě. Oba zbývající rohy přitáhneme nahoru a utěsníme.
  6. Po stranách těsto lehce přitiskneme, aby se jablko zcela uzavřelo. Postup opakujeme se zbývajícími jablky a vložíme je do připravené zapékací mísy.
  7. Ve velkém hrnci smícháme vodu, bílý cukr, vanilkový extrakt a zbylé máslo. Postavíme na střední teplotu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a vaříme asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Omáčku opatrně nalijeme na knedlíky.
  8. Pečeme v předehřáté troubě 50-60 minut. Každý jablečný knedlík položíme do dezertní misky a navrch dáme lžíci omáčky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang