Sladké povídky z listové kapsy

Dezerty
4206106_merunkova_kapsa_3004_200_mm_1-300x269-9008208

Tajemství křehkých vrstev listového těsta spočívá ve správné teplotě, v překládání, chlazení a rozvalování. Synchronizace, to je oč tu běží. Máslo se totiž s těstem dobře spojí pouze tehdy, pokud má „tu“ správnou teplotu, naopak těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A samozřejmě typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud stroje těsto několikrát přeloží a rozválí.

Listové těsto je velmi jemné a křehké. Tzv. listování vzniká střídáním vrstev základního těsta s vrstvami tuku. Použitý tuk se liší dle typu konkrétního výrobku – jedná se buď o máslo, margarín, nebo směs másla s margarínem.

Jednotlivé vrstvy těsta se oddělují až během pečení. Tuk se rozpustí a těsto se kypří parou, která se během tohoto procesu uvolňuje a odděluje tak jednotlivé vrstvy těsta.

Oblíbená meruňková kapsa

Díky menšímu objemu nekynutého těsta v něm více vyniká podíl náplně, která může být například ovocná či pudinková atd. Velmi oblíbená je meruňková kapsa s meruňkovou náplní a kousky meruněk.

Při kousnutí se ozve příjemné křupnutí, neboť kapsa je navrchu rafinovaně zdobená krystalovým cukrem. O meruňkách jsme psali už v jednom z předchozích článků v Bitvě chutí. Jedná se nejen o velmi chutné, ale také zdravé ovoce.

Meruňky mimo jiné obsahují křemík, železo a draslík. Dobrou zprávou je, že dokážou bojovat proti únavě a v kombinaci s listovým těstem vám minimálně zpříjemní třeba ranní vstávání.

Dalším oblíbeným letním ovocem jsou višně, které vynikají obsahem vitamínu A. Tento vitamín je velmi důležitý pro zdraví oční sítnice a zároveň je významným antioxidantem.

Ve 100 g višní lze přijmout více než čtvrtinu potřebné denní dávky tohoto vitamínu. Jelikož je vitamín A rozpustný v tuku, je vhodné višně konzumovat spolu s dalšími potravinami obsahujícími tuk.

Než si je však budeme moct dopřát třeba s tvarohem v letním dezertu, můžeme si jejich typickou chuť připomenout ve višňové kapse z listového těsta. Trojúhelníková kapsa je bohatě plněna višňovou náplní s kousky višní.

Třetím zástupcem „kapsového“ pečiva je lahodná jablečná kapsa s jablečnou náplní s kousky jablek a skořicí. Ačkoli tyto ingredience evokují spíše chladná zimní odpoledne s horkým čajem, tak vězte, že si na ní s dětmi pochutnáte třeba i na prázdninovém výletě po českých hradech a zámcích.

Kategorie:

Dezerty

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang