Odhalila jsem dost zásadní věc. Myslím, ze se svět žene do záhuby. Jak jinak si vysvětlit, že vás váš „chytrý“ telefon vzbudí ukrutným randálem v sobotu odpoledne, zrovna, když si dopřáváte tolik zaslouženého odpoledního šlofíčka. Vy tedy otráveně rozlepíte oči, protože si myslíte, že přinejmenším volá máma, že jí do záhonku s celerem přistál meteorit nebo něco podobné důležitosti a místo toho na vás z displeje provokativně zírá věta „Malé kalhoty? Je čas vyběhnout!“.

Jak jinak si tohle vysvětlit než blížící se digitální apokalypsou? Jako s dovolením? Jak to myslíš „malé kalhoty“? Vyběhnout kam? Vzbudíš mě a urazíš mě? To všechno během pěti vteřin? Být člověk, tak už ti teče červená z nosu (dobře, buď to nebo se zlomený v pase hroutíš v záchvatu smíchu, protože jsem si právě při pokusu přerazit ti nos zlomila ruku).

Jo, sama jsem si vědoma, že bych měla začít používat jiný prací prášek, protože podezřele mnoho kusů mého oděvu se za posledních pár týdnů srazilo… Děkuju pěkně. Ale co je u všech všudy do toho mému telefonu? Nebo koneckonců jakékoli moderní vymoženosti? Naprosto vůbec nic! Prostě konec světa. Že jsou telefony chytré je pěkné jen do té doby, než začnou být drzé a vlezlé.

No ale samozřejmě mě to nahlodalo. Nejsem z ledu, to je jasný. Tak jsme šli na procházku. Teda pořád jsme byli na dohled od domu a ploužili se želvím tempem, ale procházka je procházka. Abych pak mohla bez výčitek upéct dort, pochopitelně. 

Jedinou nevýhodou tohohle dortu je fakt, že pokud ho nenecháte den uležet, tak nejde krájet. Teda aspoň ne tak, aby to, co pak rozdělíte na talířky, nevypadalo jako po dopadu atomovky. Jako všechny podobné dorty nebo koláče. Takže má rada je jednoduchá – nechte dort den uležet v lednici nebo upečte „jednoporcovky“ a nechte strávníky, ať se s tím popasují sami! Udělají to s radostí, za to vám ručím… 

Sněhový dort s mandlemi, vanilkovým krémem a šípkovým džemem 

Ingredience: 

Mandlové těsto (Pâte Sucrée Beurrée podle Pierra Hermé): 

  • 150 g másla o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky 
  • 95 g moučkového cukru (prosátého přes jemné sítko) 
  • 30 g mandlové moučky 
  • 2 špetky soli 
  • 1/4 vanilkového lusku 
  • 1 vejce 
  • 250 g hladké mouky (prosáté přes jemné sítko) 

Sněhové těsto: 

  • 3 bílky 
  • 125 g krupicového cukru 
  • špetka soli 
  • 50 g mandlových lupínků 

Vanilkový krém: 

  • 250 ml plnotučného mléka 
  • 40 g krupicového cukru 
  • 3 žloutky 
  • 40 g škrobu 
  • 1/4 vanilkového lusku 
  • 40 g másla 
  • 125 g krémového sýra 
  • 125 ml smetany ke šlehání 

Na dokončení 2 lžíce šípkového džemu s vanilkou Rose Garden a amaretto

Postup

Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte dokud nebude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka a přidejte je do těsta. Nakonec přidejte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli.

Pak těsto rozdělte napůl a jednu polovinu nechte 4 hodiny chladit v lednici a druhou uložte do mrazáku na příště. Dá se použít třeba na vrstvený dort, tartaletky nebo koláč

Do rendlíku vlijte 200 ml mléka a přidejte do něj cukr, zrníčka vyškrábnutá z vanilkového lusku i samotný lusk a přiveďte k varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky a škrob a směs vlijte za stálého míchání tenkým pramínkem do vroucího mléka a vařte do zhoustnutí. Odstavte, nechte zhruba pět minut zchladnout, přidejte máslo a míchejte, dokud se máslo nerozpustí a pudink není krásně lesklý. Nechte vychladnout a vložte do lednice. 

Troubu rozehřejte na 180°C. Těsto rozválejte na plát o tloušťce 3 mm a vykrájejte z něj kolečka (buď 3 o průměru 16 cm, nebo 12 o průměru 8 cm). Kolečka pečte tak dlouho, než začnou jejich okraje zlátnout. 

Teplotu v troubě ztlumte na 140°C. Bílky s cukrem a špetkou soli vyšlehejte nad vodní parou do pevného lesklého sněhu. Do sněhu stěrkou vmíchejte polovinu mandlových plátků. Na předpečená kolečka navrstvěte lžící sníh a povrch ledabyle zvlňte. Posypte zbylými mandlemi a pečete dokud sníh i mandle nezezlátnou. Nechte dokonale vychladnout. 

Krémový sýr a pudink společně vyšlehejte a stěrkou do nich vmíchejte ušlehanou šlehačku. Džem rozmíchejte s amarettem. 

Na první korpus navrstvěte krém a pokapejte džemem, přiklepte druhým korpusem a opakujte. Přiklopte posledním korpusem. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang