Tento báječný recept na švestkový pudink Vás naprosto ohromí. Můžete jej vyzkoušet nejen o Vánocích, ale kdykoliv na něj dostanete chuť. Nadšená bude celá rodina.

Ingredience

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 3 velká vejce, pokojová teplota
  • 3/4 hrnku suché strouhanky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 plechovky švestek (425 g), okapané, zbavené pecky a nakrájené na kousky
  • 1 a 3/4 šálku nasekaných datlí
  • 1 šálek zlatých rozinek
  • 1 šálek strouhané mrkve
  • 1/2 šálku sušeného rybízu

Tvrdá omáčka:

  • 1/2 šálku změklého másla
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 1/4 šálku tmavého rumu nebo pomerančové šťávy

Postup

  1. Hojně vymažte silikonovou formu na pudink, kovovou želatinovou formu nebo misku odolnou vůči troubě a dejte stranou.
  2. Ve velké míse utřete máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny, 5-7 minut.
  3. Po jednom přidávejte vejce a po každém přidání je dobře vyšlehejte.
  4. V jiné míse smíchejte strouhanku, mouku, pomerančovou kůru, skořici, jedlou sodu, muškátový oříšek, sůl a hřebíček.
  5. Postupně přidávejte do krémové směsi.
  6. Přimíchejte švestky, datle, rozinky, mrkev a rybíz.
  7. Přeneste do připravené pudinkové formy.
  8. Pevně ji přikryjte silnou fólií. Pro zajištění svažte fólii kuchyňským provázkem.
  9. Položte na mřížku v hrnci.
  10. Do hrnce přidejte 3 hrnky horké vody.
  11. Přiveďte vodu k mírnému varu.
  12. Přikrytý koláč vařte v páře, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 2 až 2 a 1/2 hodiny, podle potřeby přidávejte další vodu.
  13. Pudink vyjměte z hrnce.
  14. Před vyklopením nechte 5 minut stát.
  15. Mezitím v míse vyšlehejte přísady na tvrdou omáčku do hladké a krémové konzistence.
  16. Pudink vyklopte na talíř a podávejte teplý s omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang