Recept na sýrovou krupici

PřílohySnackySnídaněSýry
syrova-krupice-2

Sýrová krupice je lahodná krémová příloha. Pokud jste sýrovou krupici ještě nikdy nejedli (a jste milovníky makaronů se sýrem), tento pokrm si naprosto zamilujete. Drcený čedar a máslo se vmíchají do hladké krémové krupice a vytvoří tu nejlepší přílohu. Podávejte spolu s grilovanými krevetami nebo s vepřovým masem.

Ingredience

  • 1 litr vody nebo kuřecího vývaru, domácího nebo konzervovaného
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce soli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 125 g krupice (ne instantní)
  • 150 g strouhaného ostrého sýra čedar
  • 45 až 60 g másla
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 3 velká rozšlehaná vejce (nepovinné)

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu nebo vývar, mléko, sůl a kajenský pepř a přiveďte k varu.
  2. Pomalu zašlehejte krupici a snižte teplotu na mírný ohřev. Přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 30 minut.
  3. Vmíchejte sýr a máslo, dokud se rovnoměrně nerozpustí. Podle chuti dochuťte pepřem. Ihned podávejte.

Pro zapečené krupicové kaše:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Krupici nechte mírně vychladnout, vmíchejte 3 rozšlehaná vejce.
  2. Přendejte krupici do máslem vymazané hluboké zapékací misky, uhlaďte povrch gumovou stěrkou a pečte, dokud se nesrazí a lehce nezhnědne, asi 1 hodinu.
  3. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang