Uzený losos s těstovinami v omáčce ze šalotky, česneku, bílého vína, citronu a smetany, s opraženými piniovými oříšky a petrželkou. Vyzkoušejte tento lahodný recept.

Ingredience

  • 227 g špaget nebo jiných těstovin
  • sůl
  • 1/4 šálku piniových oříšků
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/3 šálku suchého bílého vína (lze nahradit vodou na vaření těstovin s 1 lžící citronové šťávy)
  • 1/4 šálku smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce citronové kůry, rozdělit
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky nebo kopru
  • 115 g uzeného lososa nakrájeného na kousky velikosti sousta
  • čerstvě mletý černý pepř

Recept je na 2 až 3 porce.

Postup

  1. Nahřejte k varu velký hrnec s nejméně 4 litry osolené vody (2 lžíce soli na 4 litry vody.)
  2. Zatímco se voda ohřívá, opečte piniové oříšky.
  3. Piniové oříšky dejte v jedné vrstvě na velkou pánev.
  4. Za občasného míchání je zahřívejte na středním ohni, dokud nezapáchají a lehce nezhnědnou.
  5. Piniové oříšky vyjměte z pánve a dejte stranou.
  6. Jakmile se voda začne vařit, přidejte těstoviny do hrnce.
  7. Vařte nezakryté na prudkém ohni a vroucí vodou.
  8. Zapněte časovač na 8-10 minut nebo na dobu, která je podle údajů na obalu těstovin vhodná pro al dente (uvařené, ale stále trochu pevné).
  9. Po uvaření těstovin a před jejich scezením vylijte jeden šálek tekutiny z vaření těstovin a nechte ji v zásobě.
  10. Zatímco se těstoviny vaří, připravte omáčku.
  11. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
  12. Přidejte šalotku a česnek, 2 minuty restujte a poté přidejte bílé víno, citronovou šťávu a 1 PL citronové kůry.
  13. Zvýšíme teplotu a necháme vyvařit na polovinu.
  14. Pokud chcete mít lehce krémovou omáčku, přidejte smetanu a nechte ještě minutu povařit.
  15. Omáčka by měla být hotová přibližně ve stejné době, kdy jsou hotové těstoviny.
  16. Pokud ji budete mít hotovou dříve než těstoviny, odstavte ji z ohně.
  17. Do omáčky přidejte těstoviny, trochu tekutiny z vaření těstovin, uzeného lososa, opražené piniové oříšky, petrželku a kůru.
  18. Těstoviny slijte a přidejte je do pánve s omáčkou.
  19. Pokud jsou těstoviny trochu suché, přidejte k nim zpět trochu tekutiny z vaření těstovin.
  20. Přidejte uzeného lososa, opražené piniové oříšky, petrželku a zbylou citronovou kůru.
  21. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang