Blíží se Vánoce, a Vánoce bez rohlíčků, to by nebylo ono. Tyto rohlíčky jsou tak dobré, že jsou hned snědeny, ale to nevadí, je to práce tak na dvě hodinky a hned je další várka skvělých rohlíčků na světě.

Rohlíčky patří mezi nejoblíbenější cukroví. Navíc jsou prakticky nejméně pracné (pečené) cukroví.

Ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g pískového cukru
  • 50 g strouhaných oříšků
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • trochu vanilkového cukru

Postup

  1. Ingredience se dají dohromady na vále, důkladně prohnětou.
  2. Při správné konzistenci se výsledná koule rohlíčkového těsta nelepí (kdyžtak přidejte trochu mouky), nerozpadá.
  3. Těsto se dá do ledničky odležet přes noc (když se nemůžete odhodlat k pečení, vydrží i pár dní). Dobré je zabalit ho do potravinové fólie, aby neoschlo.
  4. Z těsta se pak uválí váleček, ten se rozkrájí na stejně velké kousky, z kterých se pak vyvalují jednotlivé rohlíčky.
  5. Hotové rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C, rohlíčky pečeme do růžova, cca 10 minut.
  7. Po vyndání z trouby rohlíčky necháme chvílí vychladnout, ale ještě teplé (ne úplně horké) obalíme v moučkovém cukru. Ještě lépe v moučkovém cukru ovoněném vanilkovým luskem.

TIP: Za vyzkoušení stojí také recept na ořechové rohlíčky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang