Variace na Victoria Sponge Cake – dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyMagazínOvocné dortyPiškotové dortyZákusky

Musím otevřeně přiznat, že naprosto selhávám v dospělosti. S konečnou platností jsem si to uvědomila včera, když jsem svoji návštěvou v pojišťovně zakončila větou „Ale máma říkala…“. Jako vážně? Máma říkala? Je ti pět?! Ne, je ti třicet. Už skoro měsíc. A taky jsi vdaná PANÍ, propánakrále. Takže se koukej pěkně sebrat, holčičko! Teda vlastně ženská . Když mi tohle vypadlo z pusy, zarazila jsem se, zamžikala a pak jen vydala něco mezi poraženeckým eh a blableh a celá rudá zase vycouvala. Dospělost mi prostě fakt nejde. 

Je to se mnou vážně špatný. Dokonce si ani ve svém pokročilém věku neumím vybrat dárek. Víte, v praxi jsem ověřila, že je opravdu nejbezpečnější říct – „Když já fakt nevím, co bych si přála, mám přece všechno, co by mohl člověk chtít…“. Tedy přesně to, co jsem při těchto příležitostech opakovala celý svůj život. Protože pak dostanete knížku, parfém, čokoládu, kytku nebo třeba nějakou radost ke KitchenAidu.

Ale to ne, já se letos rozhodla, že když mám to jubileum, tak si budu přát něco, co bych si sama nikdy v životě nekoupila. Takže mám… EPILÁTOR. To je ta věc, která vám zaživa rve z nohou chloupky. A všechny ty modelky v reklamách se u toho tvářej, že je to jako strašně příjemný a v podstatě procházka růžovým sadem zalitá sluncem. A mně přišlo jako dobrej nápad (ba dokonce skvělej), přát si přesně tohle k třicetinám. Geniální. Už žádný tupý žiletky a pořezaný kolena. 

Asi nemusím nijak zdlouhavě vysvětlovat, jak sakra moc to bolí. SAKRA MOC! Takže sedím na vaně a s každým vyrvaným chloupkem si připomínám, že jak jsem stará, tak jsem blbá (pardon). A budu si to pamatovat už navždy, to mi věřte. Ale zase mám nějakou hrdost (Toho bohdá nebude, aby M. dárek odložila!) a díky tomu relativně hladký nohy, že jo. Nebo teda aspoň tu část, kterou zvládnu na jeden zátah.

Protože na poli dospělosti tedy zrovna moc nezářím, radši se zase zaměřím na věci a činnosti, ve kterých sem projevila větší nadání. Neříkám velké, ale rozhodně větší (což je teoreticky všechno, včetně motokrosu, skoku na lyžích a krasobruslení). Ano, chápete správně, s dospělostí to vzdávám, prostě radši zůstanu u pečení. Tak jsem upekla dort. A je fakt geniální!

Teda hlavně ty pečené jahody s vodou z pomerančových květů a pomerančovou kůrou. V těch se budete chtít vykoupat, za to vám ručím. K jeho vytvoření mě inspiroval slavný britský dort Victoria Sponge Cake, což je piškot se šlehačkou a jahodovou zavařeninou. Ten je určitě moc dobrý a generacemi ověřený, ale to bych nebyla já, kdybych si s ním nepohrála… Výsledek je ovšem stále jednoduchý jako originál a přitom naprosto neodolatelný. 

Variace na Victoria Sponge Cake – dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

  • 100-120 g krupicového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva (9 g)
  • 1/2 lžičky vody z pomerančových květů
  • strouhaná kůra z 1/2 velkého biopomeranče
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky vody z pomerančových květů
  • strouhaná kůra z 1/2 velkého biopomeranče
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1-2 lžíce moučkového cukru (nemusíte sladit vůbec nebo naopak oslaďte více, pokud máte raději sladší krémy)
  • moučkový cukr
    trocha strouhané kůry z biopomeranče

Postup

Troubu předehřejte na 180°C. Dvě dortové formy o průměru 24 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky). Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky vodu z pomerančových květů a pomerančovou kůru.

Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko. Těsto rozdělte do připravených forem, stěrkou urovnejte povrch a pečte 25-30 minut dozlatova. Dokonalé propečení korpusů vyzkoušejte zapíchnutím špejle nebo párátka do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový. Nechte korpusy vychladnout ve formách.

Jahody odstopkujte, menší rozpulte a větší rozčtvrťte. Ve větší míse je smíchejte s cukrem, škrobem a vodou z pomerančových květů. Menší pekáček vyložte papírem na pečení a vsypte do něj jahody. Na jahody nastrouhejte pomerančovou kůru. Pečte na 180°C 20 minut. Vyndejte z trouby, promíchejte a nechte vychladnout.

Smetanu a mascarpone vyšlehejte do nadýchaného krému. Oslaďte moučkovým cukrem. 

Vychladlé korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny tak, aby byly oba stejně vysoké. Jeden otočte tak, aby strana, která byla u dna formy byla směrem vzhůru. Bude tvořit vršek dortu. Spodní korpus položte na talíř či etažér, navrstvěte na něj ledabyle krém a na něj pak pečené jahody. Přikryjte vrchním dílem korpusu a lehce přitlačte. Vršek ozdobte čerstvými jahodami a špetkou strouhané pomerančové kůry a nakonec lehce zaprašte moučkovým cukrem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang