Veganská brokolicová polévka – recept

PolévkyVeganskéZeleninové polévky
veganska-brokolicova-polevka-3813104

Nikdy byste neuhodli, že tato krémová veganská brokolicová polévka je zcela bez mléka! Je vyrobena z bohaté směsi brambor, zeleniny a bylinek.

Tipy na brokolicovou polévku

  • Doplňte ji něčím křupavým. Zatímco se polévka vaří, opečte poslední růžičky brokolice a připravte si rychlé domácí krutony. Tyto křupavé přílohy pozvednou vaši veganskou brokolicovou polévku na zcela novou úroveň.
  • Brokolici příliš nerozmixujte. Nechcete, aby se z polévky stalo hladké pyré. Měla by mít určitou strukturu. Brambory, celer, cibuli, stonek brokolice a mrkev rozmixujte do úplně hladké konzistence, ale spařené růžičky jen promixujte.
  • Nevynechávejte kopr. I když kopr nemáte rádi. Je nezbytný pro napodobení bohaté chuti čedaru. Pokud ho chcete vynechat, přimíchejte několik lžic nutričních kvasnic, aby polévka chutnala více sýrově.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • ½ šálku nakrájeného celeru
  • ⅓ šálku nakrájené mrkve
  • 450 g brokolice, stonky nakrájené na kostičky, růžičky nasekané na kousky
  • brambory nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mletého
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 šálky chleba nakrájeného na kostičky, na krutony
  • ½ šálku kešu oříšků
  • 1 a ½ lžičky jablečného octa
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • ¼ šálku čerstvého kopru
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte 2 malé plechy pečícím papírem.
  2. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
  3. Přidejte cibuli, celer, mrkev, stonky brokolice, sůl a pepř a restujte do změknutí asi 10 minut.
  4. Přidejte brambory a česnek a promíchejte, poté přidejte vývar a vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Nechte mírně vychladnout.
  6. Jeden hrnek růžiček brokolice si nechte stranou, abyste je mohli opéct jako zavářku do polévky.
  7. Zbylé růžičky vložte do parního košíku a postavte nad hrnec s 1 cm vody.
  8. Vodu přiveďte k varu, přikryjte a nechte vařit 5 minut, dokud brokolice nezměkne.
  9. Mezitím dejte na plech rezervované růžičky brokolice a kostičky chleba.
  10. Potřete je olivovým olejem a špetkou soli a pečte, dokud chléb nebude křupavý a brokolice měkká a na okrajích zhnědlá, 10 až 15 minut.
  11. Polévku přendejte do mixéru, přidejte kešu oříšky, jablečný ocet a hořčici a rozmixujte do krémové konzistence.
  12. Přidejte spařené růžičky brokolice, kopr a citronovou šťávu a mixujte, dokud se brokolice nespojí, ale zůstane stále kousky.
  13. Polévka by měla být hustá.
  14. Pokud je příliš hustá, přidejte 1/2 šálku vody a zřeďte ji na požadovanou konzistenci.
  15. Polévku podle chuti dochuťte a podávejte v miskách s opečenou brokolicí a krutony.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang