Klíčem k úspěchu veganského Pho je ujistit se, že koření je dostatečně opečené, abyste cítili jeho vůni ještě před přidáním ostatních ingrediencí. A nebojte se nechat cibuli, mrkev a celer na začátku výrazně zuhelnatět. Jakmile přidáte vodu, všechna ta kouřová dobrota se rozplyne v zeleninovém vývaru. Zatímco vývar nasákne chutí koření a houbovo-miso-kombu party.

Ingredience

Na vývar:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 badyánové lusky
  • 2 skořicové tyčinky
  • 8 celý hřebíček
  • 1 lžička semen koriandru
  • ½ lžička semen fenyklu
  • 1 středně velká cibule, rozčtvrcená
  • 1 střední mrkev, očištěná, nahrubo nakrájená
  • 2 středně velké řapíky celeru, nahrubo nasekané
  • jeden 5 cm kousek zázvoru, oloupaný, nahrubo nasekaný
  • 13 x 8 cm kousek kombu
  • ½ šálek sušených hub shiitake
  • 1 lžíce kamenného cukru nebo 2 lžíce surového cukru
  • 1 lžíce bílého misa
  • 1 lžička soli Diamond Crystal nebo ½ lžičky soli Morton kosher a další lžičky

Na nudle a sestavení:

  • 400 g blok pevného tofu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžička sójové omáčky, rozdělená
  • 400 g hlívy ústřičné nebo shiitake, natrhané nebo nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 2 hlavičky baby bok choy, podélně rozpůlené
  • sůl
  • 340 g rýžových nudlí střední šířky
  • na tenké plátky nakrájená cibule, na tenké plátky nakrájené šalvějové cibulky, fazolové klíčky, lístky bazalky a klínky limetky (k podávání)

Postup

Vývar:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na střední teplotu.
  2. Za občasného míchání vařte 4 badyánové lusky, 2 tyčinky skořice, 8 celých hřebíčků, 1 lžičku semínek koriandru a ½ lžičky semínek fenyklu, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  3. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte 1 střední cibuli, rozčtvrcenou, 1 střední mrkev, očištěnou, nahrubo nasekanou, 2 střední řapíky celeru, nahrubo nasekané, a jeden 5 cm kousek zázvoru, oloupaný, nahrubo nasekaný.
  4. Za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezačne místy zuhelnatět a na dně hrnce se nevytvoří hnědé kousky, 8-10 minut.
  5. Do hrnce přidejte jeden kus kombu o velikosti 13 x 8 cm, ½ šálku sušených hub shiitake, 1 lžíci kamenného cukru nebo 2 lžičky surového cukru, 1 lžíci bílého misa, 1 lžičku soli Diamond Crystal nebo ½ lžičky soli Morton kosher a 8 šálků vody.
  6. Přiveďte k varu a vařte, přičemž dřevěnou lžící seškrabávejte připečené kousky, dokud se jejich množství mírně nezredukuje, asi 10 minut.
  7. Snižte teplotu, hrnec přikryjte a vařte, dokud vývar nezíská zlatavou barvu a není docela voňavý, 45-60 minut.
  8. Přecedíme přes jemné síto do středně velkého hrnce.
  9. Přikryjeme a udržujeme v teple na mírném ohni.
  10. Ochutnejte vývar a v případě potřeby jej dosolte.

Nudle a sestavení:

  1. Zatímco se vývar vaří, zabalte jeden 400 g blok pevného tofu do čisté kuchyňské utěrky a položte ho na plech s okrajem.
  2. Zatěžkejte ho těžkým předmětem (dobře poslouží několik těžkých plechovek) a nechte 10 minut odležet.
  3. Rozbalte tofu a nakrájejte ho na 0,5 cm silné tyčinky.
  4. Na velké pánvi rozehřejte 3 lžíce rostlinného oleje na střední teplotu.
  5. Přidejte tofu v rovnoměrné vrstvě a nerušeně smažte, dokud zespodu lehce nezhnědne, 6-8 minut.
  6. Tofu promíchejte a za občasného promíchání vařte, dokud nezezlátne a nebude křupavé po celém povrchu, asi 5 minut.
  7. Přidejte 1 lžičku sójové omáčky a promíchejte.
  8. Pomocí děrované lžíce přeneste tofu na talíř.
  9. Na pánev přidejte 400 g hlívy ústřičné nebo shiitake, natrhané nebo nakrájené na kousky, a za občasného míchání vařte (stále na středním ohni), dokud nezměknou a nezačnou hnědnout, asi 4 minuty.
  10. Přidejte zbývající 1 lžičku sójové omáčky a za stálého míchání vařte, dokud se houby neobalí, asi 1 minutu.
  11. Houby přendejte na talíř.
  12. Na pánev přidejte 2 hlavičky baby bok choy, podélně rozpůlené, a 3 lžíce vody a vařte na středním ohni za častého míchání, dokud se voda neodpaří a bok choy nebude jasně zelený, asi 2 minuty (dávejte pozor, abyste boy choy nerozvařili, bude se dál vařit v miskách).
  13. Bok choy dochuťte košer solí a přendejte na talíř.
  14. Uvařte 340 g středně širokých rýžových nudlí ve velkém hrnci s vroucí vodou podle návodu na obalu.
  15. Slijte je a přejeďte pod studenou vodou, aby se nelepily.
  16. Při podávání rozdělte rýžové nudle do misek.
  17. Navrch dejte tofu, houby, bok choy, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a na tenká kolečka nakrájenou šalotku.
  18. Do misek nalijte vývar.
  19. Na další talíř podle potřeby naaranžujte fazolové výhonky, lístky bazalky a klínky limetky na ozdobu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang