Vejce Benedikt recept

Vejce Benedikt představují skvělé občerstvení k snídani, svačině nebo lehkému brunchi. Výborně chutnají zejména s opečeným toastem.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 30 minut

Ingredience na vejce

  • Slanina (8 plátků)
  • Vejce (4 ks)
  • Bílý nebo rýžový ocet (2 lžičky)
  • Toast (2 plátky)
  • Máslo
  • Nasekaná petrželka (2 lžíce)

Ingredience na holandskou omáčku

  • Máslo (10 lžic)
  • Vaječný žloutek (3)
  • Citronová šťáva (1 lžíce)
  • Sůl (1/2 lžičky)
  • Pepř

Příprava

Velkou pánev rozpalte na středně nízkou teplotu. Proužky slaniny opatrně opékejte dozlatova, vyjměte z pánve a položte na papírový ubrousek. V mělčím hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Znovu přiveďte k varu a snižte teplotu. Rozpusťte 10 lžic másla a poté v mixéru na střední stupeň vyšlehejte 3 vaječné žloutky, lžíci citronové šťávy a 1/2 lžičky soli. Jakmile směs zesvětlá, snižte stupeň šlehání a pomalu začněte přidávat rozpuštěné máslo.

Vejce jedno po druhém opatrně rozbijte a vlijte do mírně vroucí vody. Vypněte sporák, přiklopte a počkejte 4 minuty. Vejce poté jedno po druhém vyjměte. Zlehka opečte toasty, potřete je máslem a položte na ně plátky opečené slaniny. Na slaninu položte vejce, zalijte holandskou omáčkou a posypejte nasekanou petrželkou.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang