Recept na zapečené fazole

FazoleHlavní jídlaLuštěniny

Zapečené fazole jsou dokonalým doplňkem každého venkovního vaření nebo grilování. Tyto zapečené fazole se pomalu vaří v troubě se slaninou, cibulí a sladkou sirupovou omáčkou. Skvěle chutnají např. s čerstvým kukuřičným chlebem.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 4 hodiny 10 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 2 šálky suchých fazolí, namočených přes noc
  • 225 g proužků slaniny
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 1/2 šálku kečupu
  • 3 lžíce melasy
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky suché hořčice

Postup

  1. Přendáme namočené fazole a vodu z namáčení do hrnce a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme do změknutí přibližně 1-2 hodiny. Tekutinu z vaření slijeme a ponecháme bokem.
  2. Předehřejeme troubu na 165 °C.
  3. Uspořádáme polovinu fazolí na dno zapékací mísy. Na fazole položíme polovinu proužků slaniny a posypeme polovinou nakrájené cibule. Vrstvy ještě jednou zopakujeme.
  4. Ve velkém hrnci na středním ohni smícháme kečup, melasu, hnědý cukr, worcesterskou omáčku, sůl, pepř a suchou hořčici. Přivedeme k varu.
  5. Fazole přelijeme omáčkou. Přilijeme jen tolik rezervované tekutiny, aby byly fazole zakryté. Zapékací mísu přikryjeme pokličkou nebo alobalem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě 1,5 hodiny. Odstraníme pokličku a pokračujeme v pečení ještě 1,5-2,5 hodiny dokud fazole nezměknou, přičemž je každou půlhodinu kontrolujeme a v případě potřeby přiléváme tekutinu, aby fazole nebyly příliš suché.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang