Zapomenuté zdravé obiloviny – pohanka, kamut a špalda

Zdraví

Zdravé obiloviny byly součástí jídelníčku našich předků. My si na nich dnes pochutnáváme jen zřídka, díky čemu naše zdraví ochuzujeme o mnohé výživné látky, které pomáhají při léčení řady onemocnění.

Je známé, že nadměrná konzumace bílé mouky negativním způsobem ohrožuje naše zdraví. Je to bohužel fakt, se kterým se mnozí z nás nedokážou v současné době lehce vypořádat. Problém je v tom, že dnes se jen málokdy na trhu najde produkt, který by ji neobsahoval.

Častokrát je v produktech ukrytá pod takovými názvy, které běžný člověk nedokáže identifikovat. Z tohoto důvodu je potřebné, aby jsme do našeho jídelníčku zakomponovali i jiné druhy obilovin, které jsou pro naše zdraví hodnotnější.

Pohanka

Pohanka je bohatá na lehce stravitelné bílkoviny, obsahuje množství minerálních látek, jako např. vápník, železo, fosfor, zinek, hořčík, draslík, měď a mangan. Z vitamínů sk. B obsahuje nejvíc vitamínu B2, B3 a cholin, které jsou nápomocné v regeneraci jaterních buněk.

V semenech a slupkách pohanky se nachází rutin (flavonoid), který příznivě ovlivňuje trávení, srdce a krevní oběh.

Pohanka je vhodná i pro celiatiky, protože neobsahuje lepek, proto pokud máte tzv. bezlepkovou dietu, zařaďte ji do jídelníčku.

Je vhodná také na hemeroidy, křečové žíly a zároveň zmírňuje žaludeční potíže. Pohanku lze koupit ve formě pohankové mouky, loupané pohanky, vloček, krupice i těstovin.

Kamut

Kamut je nazýván pšenicí faraonů. Období produkce této obiloviny začalo v době, kdy byla její zrnka objevena v egyptských pyramidách. Kamut je obdobou nepřešlechtěné pšenice a zároveň jednou z mála obilovin, která není zmutovaná s ostatními obilovinami.

Je důležité říci, že kamut se pěstuje odděleně, a to z toho důvodu, aby nedošlo k jeho degeneraci. Je cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin, obsahuje lehce stravitelné sacharidy a hodnotné bílkoviny, kterých je až o 30 % více v porovnání s běžnou pšenicí.

Obsahuje vitamin E, fosfor, riboflavin, hořčík, zinek, železo, niacin, thiamin, a také selen.

Kamut pozitivně ovlyvňuje imunitní systém, hodí se pro lidi, kteří trpí žaludečními potížemi, i pro děti. Ti z vás, kteří žijí aktivním životním stylem, by s konzumací této obiloviny neměli váhat.

Kamut obsahuje lepek, má nasládlou chuť a používá se stejně jako pšenice. Kamut lze koupit ve formě kamutového chleba, těstovin, pečiva, kamutového kuskusu i kamutové mouky.

Špalda

Špalda je prastarým druhem pšenice, která nebyla šlechtěná, díky čemu si zachovala velké množství výživných látek. Obsahuje betakaroten, který chrání proti infekcím různého druhu a zároveň ochraňuje zrak.

Dále obsahuje draslík, hořčík a další minerály, které pomáhají srdci. Také je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, sacharidů a nenasycených mastných kyselin. Je výživná a lehce stravitelná a její konzumace podporuje trávení, činnost střev a bojuje proti migréně.

Špalda obsahuje lepek, má jemně oříškovou chuť a v plné míře nahrazuje pšenici. Špaldu je možné koupit ve formě špaldové mouky, krupice, vloček, otrub, těstovin a také ve formě kávy či mléka.

Pár slov na závěr

Práce s novými druhy mouky možná není ze začátku jednoduchá a častokrát ani levná záležitost. Je třeba si však uvědomit, že i malá změna ve vašem stravovaní dokáže z dlouhodobého hlediska udělat velké změny.

Kategorie:

Zdraví

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang