Recept na nejlepší zeleninový koláč

Slané koláčeZeleninová jídla
Zeleninový koláč

Připravte si uklidňující mísu pikantního zeleninového koláče s vločkovou krustou, která je plná křehké zeleniny.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 1 balení (2 listy) listového těsta, rozmražené
  • 1/3 šálku nesoleného másla
  • 1 šálek červené cibule nakrájené na kostky
  • 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky, kostky
  • 1/2 hrnku celeru nakrájeného na kostičky, kostičky
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 230 g hnědých hub nakrájených na plátky
  • 700 g brambor russet, nakrájených na kostky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/3 šálku mouky
  • 1 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1 šálek plnotučného mléka plus 1 lžíce na obalení vajec
  • 1 šálek hrášku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 velké vejce, rozšlehané

Postup

  1. Listové těsto nechte přes noc rozmrazit v lednici.
  2. Pokud zapomenete, můžete ho rozmrazit na kuchyňské lince: mražené těsto vyjměte z obalu a rozmrazujte na plechu, dokud není chladné, ale poddajné, asi 40 minut.
  3. Mezitím si připravte zeleninovou náplň.
  4. Velkou pánev nebo holandskou troubu postavte na střední teplotu.
  5. Přidejte do ní máslo.
  6. Po rozpuštění přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a tymián.
  7. Smažte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 3 minuty.
  8. Přidejte houby, promíchejte a vařte 1 minutu.
  9. Přidejte brambory, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky černého pepře.
  10. Promíchejte a vařte 7 minut.
  11. Zeleninu posypte moukou, promíchejte a povařte, aby se chuť syrové mouky snížila, asi 2 minuty.
  12. Pomalu přilévejte zeleninový vývar a mléko a neustále míchejte, dokud není omáčka hladká.
  13. Nechte omáčku vařit, dokud mírně nezhoustne a brambory nezměknou, ale nerozpadnou se, asi 5 až 6 minut.
  14. Vmíchejte a spojte hrášek a petrželku.
  15. Zeleninovou náplň do koláče ochutnejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
  16. Rozpalte troubu na 200 °C.
  17. Náplň rovnoměrně rozdělte do ramekinů, asi 3/4 šálku náplně na jednu porci.
  18. Okraje listového těsta ořízněte na 0,6 cm; díky tomu bude vypadat úhledně a těsto se lépe nafoukne.
  19. Každý plát těsta rozkrojte na čtyři čtverce o velikosti 10 cm, celkem tedy 8 čtverců.
  20. Na každou ramekinu položte jeden čtvercový plát těsta, aby okraje přesahovaly přes stěny.
  21. Nahoře udělejte 4 malé zářezy (dlouhé 1 cm).
  22. V malé misce rozšlehejte vejce a 1 lžíci mléka.
  23. Potřete horní část a boky listového těsta vejcem. Posypeme solí a pepřem.
  24. Jakmile trouba dosáhne teploty 200 °C, položte ramekiny na plech.
  25. Pečte, dokud se listové těsto nenafoukne a nezíská zlatohnědou barvu, asi 15 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang