Klasický mexický recept na fajitas z proužků steaku, cibule a papriky, podávaný horký s čerstvými tortillami, guacamole, zakysanou smetanou a salsou.

  • Příprava: 70 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 85 minut
  • Porce: 4

Ingredience na marinádu

  • Šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 papričky jalapeño, zbavené semínek a žeber, jemně nasekané
  • 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru včetně stonků

Ingredience na Fajitas

  • 0,5 kg flank steaku, skirt steaku nebo carne asada
  • Sůl
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká žlutá cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka (ne proti vláknu)
  • 2 až 3 papriky různých barev, podélně nakrájené na proužky

Ingredience na podávání

  • Teplé moučné tortilly
  • Guacamole
  • Salsa
  • Zakysaná smetana
  • Strouhaný sýr
  • Trhaný salát

Postup

  • Steak marinujte: Smíchejte všechny přísady marinády. Steak potřete marinádou a nechte ho hodinu při pokojové teplotě nebo déle v lednici.
  • Před přípravou masa setřete většinu marinády a steak posypte solí.
  • Steak opečte z obou stran: Na velké litinové pánvi nebo roštu nastavte vysokou teplotu a nechte ji 1-2 minuty rozehřát. Přidejte na pánev lžíci oleje a nechte ji 1 minutu rozehřát.
  • Přidejte steak a opékejte ho z každé strany 3 minuty nebo do požadované propečenosti. Po 3 minutách na každé straně dosáhnete přibližně středně propečeného masa pro průměrný flank steak.
  • Carne asada a skirt steaky budou potřebovat méně času. Pokud se z pánve začne příliš kouřit, snižte teplotu na středně vysokou. Chcete, aby steak byl propečený, nikoli spálený.
  • Vyjměte steak z pánve a nechte ho 5 minut stát přikrytý fólií.
  • Zatímco maso odpočívá, uvařte zeleninu: V případě potřeby přidejte na pánev ještě trochu oleje a přidejte cibuli a papriku.
  • Nechte je 1 minutu restovat, než je promícháte, a pak každých asi 90 sekund zeleninu promíchejte. Celkem vařte 5-6 minut.
  • Maso nakrájejte napříč na tenké plátky:
  • Pokud maso nakrájíte pod úhlem, budete mít plátky docela tenké. Tyto kusy steaku jsou chutné, ale mohou být trochu tvrdé, takže tenké plátky opravdu pomohou ke snadnější konzumaci.
  • Podávejte fajitas se strouhaným sýrem, salsou, strouhaným ledovým salátem, zakysanou smetanou, guacamole a teplými moučnými tortillami. (Tip na ohřátí tortill – vložte je na 20 sekund do mikrovlnné trouby na papírovou utěrku při vysoké teplotě).
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang