Domácí vanilkový extrakt – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháry

Vanilkové lusky nechte ve vodce louhovat alespoň 8 týdnů, pro optimální chuť počkejte před použitím alespoň 6-12 měsíců.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Počet porcí: 1 hrnek

Ingredience

  • 5-6 vanilkových lusků (cca. 15 g)
  • 240 ml vodky o obsahu alkoholu 80 % (nebo bourbonu, brandy či rumu)
  • láhev nebo sklenice o objemu 250 ml s těsným uzávěrem

Postup

  1. Ostrým nožem rozřízneme vanilkové lusky tak, aby se zrnka odkryla. Není třeba lusk úplně půlit, stačí je rozříznout uprostřed. Pokud se délka vanilkových lusků nevejde do naší láhve nebo sklenice, nakrájíme vanilkové lusky na menší kousky. Lusky vložíme do láhve nebo sklenice.
  2. Navrch nalijeme vodku, k čemuž nám pomůže trychtýř. V případě potřeby můžeme použít více vodky, aby byly lusky zcela ponořené. Několikrát protřepeme.
  3. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla. Protřepáváme zhruba jednou týdně nebo jednou za několik týdnů. Vanilka může být k připravena k použití již za 8 týdnů, ale pro optimální chuť je vhodné počkat alespoň 6 měsíců, nejlépe pak 12 a více měsíců.
  4. Jakmile začneme vanilku používat, můžeme ji pokaždé doplnit trochou vodky. Po doplnění ji protřepeme a protřepeme ji také před každým použitím. Pokud vanilku darujeme nebo pokud už nemáme žádný alkohol k doplnění, po prvním použití lusky zcela vyndáme. Pokud nebudou lusky téměř zcela ponořené, budou trochu slizké.
  5. Nepoužitý letitý vanilkový extrakt s plně ponořenými lusky vydrží několik let. Pokud stále příjemně voní, je stále vhodný k použití. Zrající extrakt bez lusků vydrží neomezeně dlouho. Jakmile začneme vanilku používat a po každém použití budeme přidávat více alkoholu, bude nutné lusky vyměnit. Je těžké určit konkrétní dobu, protože někdo může vanilku spotřebovat a doplnit ji rychleji než někdo jiný. Přibližně po 1 roce častého používání a doplňování zjistíte, že vanilková chuť je méně intenzivní. Jednoduše stačí vyjmout staré lusky, přidat čerstvé, protřepat a pokračovat v používání.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang