Biryani je oslavou všeho, co je na indickém jídle skvělé – opojné vůně, zářivé barvy, nadýchaná rýže a návyková chuť kari. Připravte si toto kuřecí biryani nebo vyzkoušejte zeleninovou variantu.
Ingredience
- 50 g kuřecích stehen s kůží a kostí, rozpůlených podél kosti
 
Na marinádu:
- 150 ml jogurtu, obyčejného
 - 125 ml vody
 - 2 lžíce rostlinného oleje
 - 6 stroužků česneku, mletých
 - 2 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
 - 1/8 lžičky mleté kurkumy
 - 1/4 lžičky skořice
 - 1/2 lžičky kajenského pepře (pálivost upravte podle chuti)
 - 1/2 lžičky mletého kardamonu
 - 2 lžičky garam marsala
 - 2 lžičky koriandru
 - 1 lžíce kmínu
 - 2 lžíce sladké nebo obyčejné papriky (ne uzené)
 - 1 a 3/4 lžičky soli
 
Rýže:
- 2 lžíce soli
 - 10 hřebíčků
 - 5 sušených bobkových listů
 - 1 badyán
 - 6 zelených kardamonových lusků
 - 450 g nevařené rýže basmati
 
Křupavá cibulka:
- 2 střední cibule (žlutá, hnědá), rozpůlené a nakrájené na jemné plátky
 - 250 ml oleje, na smažení
 
Šafrán:
- 1 lžička šafránových nití
 - 2 lžíce teplé vody
 
Biryani:
- 1 šálek koriandru, nasekaný
 - 60 g ghí nebo nesoleného másla, rozpuštěného
 
Postup
- Marinádu smíchejte ve velkém hrnci. Přidejte kuře a dobře ho obalte. Marinujeme 20 minut až přes noc.
 - Přiveďte k varu 3 litry vody, přidejte sůl a koření. Přidejte rýži, znovu přiveďte k varu a vařte 4 minuty, nebo dokud není rýže právě uvařená a uprostřed stále trochu pevná. Rýže bude v této fázi chutnat slaně, v další fázi vaření zmizí.
 - Okamžitě ji slijte. Odstavte.
 - Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Cibuli smažte po částech 3 až 4 minuty dozlatova.
 - Vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Postup opakujte se zbývající cibulí.
 - Šafránové nitě vložte do mísy s vodou a nechte stát 10 minut+.
 - Vložte hrnec s kuřecím masem na sporák na střední teplotu. Přikryjeme a vařte 5 minut. Odstraňte pokličku. Vařte 5 minut a kuře dvakrát otočte. Poté odstavte z ohně.
 - Otočte kuře tak, aby bylo kůží dolů – mělo by pokrývat většinu dna hrnce.
 - Posypte polovinou cibule a poté polovinou koriandru.
 - Nahoru nasypte všechnu rýži a povrch zarovnejte. Povrch rýže náhodně posypte šafránem a poté pokapejte ghí.
 - Přiklopte pokličkou. Vraťte na sporák na střední teplotu.
 - Jakmile se začne tvořit pára, zmírněte teplotu na minimum a vařte 25 minut.
 - Sundejte z plotny a nechte 10 minut odpočívat s pokličkou.
 - Vyklopte do mísy – nebo na talíř. Ozdobte zbývající cibulí a koriandrem a přidejte jogurt.