Asijská marináda na kuřecí maso – recept

GrilováníKuřecí masoMarinádyMaso
asijska-marinada-na-kureci-maso-2300643

Asijské kuře je lepkavé, sladké a pikantní – vše, co znáte a milujete na asijských jídlech. Marináda na asijské kuře dodá kuřeti chuť a lze ji připravovat na grilu, na sporáku nebo v troubě.

Skvělý asijský recept na gril

Co máte v jídelním plánu na tento týden? Pokud chystáte jídlo dopředu, tento recept je ideální volbou do jídelníčku. Stačí kuře a marinádu hodit do sáčku na zip a dát rovnou do mrazáku.

Podávejte s rýží a s pár šťavnatými plátky okurky.

Ingredience

  • 750 g kuřecích stehenních řízků

Asijská marináda:

  • 3 stroužky česneku, mletého
  • 2 lžičky zázvoru, čerstvě nastrouhaného
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového kečupu
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 a 1/2 lžíce čínského vína na vaření
  • 1-3 lžíce Sriracha (pálivost upravte podle chuti)
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička sezamového oleje

Přílohy:

  • 2 lžičky oleje
  • Sezamová semínka
  • Drobně nakrájená šalotka
  • Nadrobno nakrájené červené chilli papričky

Postup

  1. Smíchejte ingredience na marinádu.
  2. Přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo.
  3. Marinujte v lednici minimálně 1 hodinu nebo až přes noc.
  4. Na velké nepřilnavé pánvi nebo grilu rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
  5. Přidejte kuře a smažte, dokud není z každé strany tmavě zlatavě hnědé.
  6. Přendejte na talíř, volně zakryjte fólií.
  7. Nechte 3 minuty odpočívat.
  8. Podle potřeby ozdobte chilli papričkami, šalotkou a sezamovými semínky.
  9. Podávejte s bílou rýží a plátky okurky.

Poznámky k receptu:

  • Kuřecí maso – svíčková je skvělá, prsa také, ale nebudou tak lepkavá.
  • Česnek/zázvor – 1 lžička česnekového/zázvorového prášku (ale zkuste prosím použít čerstvý, je mnohem lepší. V asijské kuchyni se česnek/zázvor v prášku nepoužívá).
  • Sójová omáčka – světlá nebo tmavá také funguje. Místo sójové omáčky lze použít i rybí omáčku, ale její množství je třeba snížit na 1 a 1/2 lžíce (protože rybí omáčka je slanější).
  • Ústřicová omáčka – omáčka hoisin.
  • Čínské víno na vaření – asijské rýžové víno, které se běžně používá v asijské kuchyni. Mirin je vynikající alternativou. Jedná se o tajnou složku marinády! Nahraďte suchým sherry (nejlepší varianta), saké (další nejlepší varianta) nebo marsalou.
  • Chcete-li, aby marináda nebyla alkoholická, použijte 2 lžíce kuřecího vývaru/bujónu plus 1 lžíci ústřicové omáčky navíc.
  • Sriracha – vyměňte za jakoukoli jinou chilli pastu nebo jemně nasekané čerstvé chilli nebo prášek.
  • Hnědý cukr – bílý cukr, med nebo javorový sirup.
  • Sezamový olej – ten můžete vynechat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang