bezove25cc25812bli25cc2581vance-3746215

Už pět dnů se chystám sepsat recept na limetovo-kokosový dort, ale byla jsem schopná se jen doplížit do práce. Ve čtvrtek už moje únava došla tak daleko, že jsem ráno cestou do práce maličko zabloudila. Vyjela jsem po eskalátoru metra až úplně nahoru a vůbec mě nepřekvapilo, že tam „chybí“ celé obchodní centrum. Na povrchu jsem chvíli zmateně zírala na kostel, než mi došlo, že jsem vystoupila o stanici dřív. A dnes jsem konečně schopná dát dohromady alespoň pár vět.

Nakonec ale nebudu psát o limetovo-kokosovém dortu, ale o nejlepší snídani pod sluncem. Bezové lívanečky s pusinkami, šlehačkou a jahodami (tahle geniálně jednoduchá kombinace je známá jako Eton mess) totiž musíte zkusit. V těchto dnech je v podstatě poslední příležitost tuhle dobrotu stihnout připravit se vším všudy, než odkvetou i ty poslední bezové květy.

Žádný strach, půjde to i bez čerstvých kvítků (ale s nimi je to samozřejmě dokonalost sama). Tenhle nápad mám napsaný v sešitku To-do už od jara, ale co rozkvetly bezinky, nemohla jsem se myšlenky na tenhle recept zbavit na déle než 2 minuty. Co když mi odkvetou a já zase prošvihnu příležitost, stejně jako se mi to letos povedlo s fialkami a šeříky?

Ingredience:

  • 1/2 hrnku bezové šťávy
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 velké vejce
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 bezové květy (nemusí být)
  • olej nebo máslo na vytření pánve

K podávání:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • jahody
  • bezové květy na ozdobu

Postup

Ze všech uvedených surovin vyšlehejte těsto. Pokud by se vám na lívance zdálo příliš tuhé (záleží na savosti mouky), přidejte ještě trochu podmáslí. 

Pánev rozpalte na střední stupeň a vytřete máslem nebo olejem. Lžící tvarujte lívanečky, vrchní stranu posypte otrhanými bezovými květy a opékejte z obou stran. Opékejte opravdu zvolna, protože díky obsahu bezové šťávy mají tendenci se připalovat, pokud pánev rozpálíte na příliš vysokou teplotu. 

Podávejte s dotuha ušlehanou smetanou, nakrájenými jahodami a rozdrcenými sněhovými pusinkami. Můžete přidat i trochu dalších bezových kvítků. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang