Tato bílá omáčka na pizzu se skvěle hodí na zeleninovou pizzu, masovou pizzu nebo těstoviny. Oblíbené těsto na pizzu potřete olivovým olejem, potřete omáčkou, přidejte oblíbené přílohy a upečte podle návodu.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 8 minut
- Celkem: 18 minut
- Počet porcí: asi 1 a 1/4 šálku omáčky
Ingredience na bílou omáčku na pizzu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku jemně nakrájené cibule
- 1 velký stroužek česneku, mletý
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- ½ šálku strouhaného parmezánu
- 2 lžíce mleté čerstvé bazalky
- ½ lžičky nasekaného čerstvého oregana
- ¼ lžičky soli
- ⅛ lžička mletého černého pepře
Postup na bílou omáčku na pizzu
- V malé pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo a olivový olej.
- Vmíchejte cibuli a česnek.
- Šlehejte mouku, dokud lehce nezhnědne, asi 2 minuty.
- Přidejte 1 šálek mléka, parmezán, bazalku, oregano, sůl a černý pepř.
- Za stálého šlehání vařte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka mírně nezhoustne, asi 5 minut.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více mléka.
- Odstavte z ohně.
TIP: Místo parmezánu lze použít sýr mozzarella nebo směs tří italských sýrů a místo čerstvé bazalky lze použít sušenou bazalku.