Brambory

Tento recept na zdravý bramborový salát je plný čerstvé chuti. Neobsahuje majonézu, snadno se připravuje a určitě se stane hitem na vaší párty.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 kg malých červených brambor, očištěných a nakrájených na 0,5 cm silná kolečka
  • 1 lžíce jemné mořské soli
  • ¼ šálku olivového oleje
  • ⅓ šálku čerstvé ploché petrželky, nahrubo nasekané, plus asi 2 lžíce navíc na ozdobu
  • ⅓ šálku nahrubo nakrájené zelené cibule plus asi 2 polévkové lžíce nakrájené na tenké plátky na ozdobu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku, nahrubo nasekané
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 3 stonky celeru, nakrájené

Postup

  1. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě smíchejte nakrájené brambory a sůl.
  2. Zalijte je vodou na 2,5 cm.
  3. Na prudkém ohni přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud brambory nepropíchnete nožem a nevytáhnete je s malým odporem, asi 5 až 6 minut.
  4. Ponechte si ¼ šálku vody z vaření a slijte ji.
  5. Brambory přendejte do velké mísy.
  6. V malém kuchyňském robotu nebo mixéru smíchejte olivový olej, ⅓ hrnku petrželky, ⅓ hrnku zelené cibule, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, česnek a čerstvě mletý černý pepř.
  7. Zpracovávejte, dokud se bylinky a česnek nenaseká na malé kousky.
  8. Poté za chodu kuchyňského robotu přilijte rezervovanou vodu z vaření a zpracovávejte jen do smíchání.
  9. Brambory pokapejte směsí bylinkového olivového oleje a jemně promíchejte.
  10. Brambory nechte deset minut odpočívat a každých pár minut je jemně promíchejte.
  11. Do mísy přidejte celer a několik lžic nasekané petrželky a zelené cibulky.
  12. Znovu promíchejte.
  13. Podle chuti vydatně osolte a opepřete.
  14. Podávejte ihned, nebo je přikryjte a nechte v chladničce, dokud nebudete chtít podávat.
  15. Tento salát je nejlepší podávat do několika hodin, ale v chladničce vydrží asi tři dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang