brambory-na-grilovani

Hledáte snadnou letní přílohu, která se hodí téměř ke všemu? Křupavé grilované brambory jsou tou správnou odpovědí! Není žádným tajemstvím, že brambory jsou jednou z nejuniverzálnějších příloh. Tady máte návod, jak je místo v troubě ugrilovat tak, aby byly zvenku lehce opálené a křupavé, uvnitř křehké a krémové a dokonale ochucené.

Ingredience

  • 900 g brambor (4 až 5 středně velkých)
  • 2 lžíce a 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku olivového oleje plus další na grilovací rošty
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • čerstvě mletý černý pepř

Recept je na 4-6 porcí.

Postup

  1. Velký hrnec s vodou přiveďte k varu na prudkém ohni.
  2. Rozpalte venkovní gril na středně vysoký přímý žár (asi 205 °C).
  3. Mezitím nakrájejte brambory.
  4. Vydrhněte 2 kg brambor. Pokud použijete střední brambory, každou z nich podélně rozřízněte, abyste vytvořili 4 klíny. Pokud použijete velké brambory, nakrájejte každou podélně na 6 klínů.
  5. Brambory vařte doměkka.
  6. Do vroucí vody přidejte 2 lžíce košer soli a brambory a znovu je přiveďte k varu.
  7. Snižte teplotu, aby se brambory udržovaly na mírném ohni, a vařte 8 až 10 minut. Brambory ještě nebudou uvařené.
  8. Brambory slijte v cedníku.
  9. Když jsou brambory dostatečně chladné, položte je na plech s okrajem. Pokapejte 1/4 šálku olivového oleje a posypte zbývajícími 1 1/2 lžičkami kuchyňské soli, 1 lžičkou papriky, 1/2 lžičky česnekového prášku a několika zrnky černého pepře. Rukama brambory promíchejte a důkladně obalte.
  10. Když je gril připraven, v případě potřeby rošty vydrhněte.
  11. Rošty potřete papírovou utěrkou namočenou v olivovém oleji.
  12. Položte bramborové klínky řeznou stranou dolů v jedné vrstvě na grilovací rošty a umístěte je tak, aby ležely napříč roštů.
  13. Přikryjte a grilujte, dokud brambory nezezlátnou a na spodní straně se nevytvoří grilovací značky, 5 až 7 minut. Brambory otočte, přikryjte a grilujte, dokud nezhnědnou a nezměknou, přibližně dalších 5 minut.
  14. Brambory přeneste zpět na plech.
  15. Potřete je olejem a kořením, které zůstalo na plechu.
  16. Ihned podávejte.

Tipy

  • Připravte předem: Brambory lze uvařit den předem. Zcela je vychlaďte a uložte ve vzduchotěsné nádobě do chladničky na noc. Zatímco budete zahřívat gril, nechte brambory při pokojové teplotě.
  • Skladování: Brambory se uchovávají v chladničce. Zbytky brambor uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang