česnekové uzly

Klasická pochoutka z italské pizzerie, česnekové uzlíky, jsou proužky pizzového těsta svázané do uzlu, upečené a posypané rozpuštěným máslem, česnekem a petrželkou.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 14 minut
  • Přídavný čas: 3 hodiny
  • Celkem: 3 hodiny 54 minut
  • Počet porcí: 32

Ingredience

  • 1 balení aktivního sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 207 ml teplé vody
  • 300 g chlebové mouky plus další na pracovní plochu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje plus další na vymazání mísy a potření uzlů

Na obalení:

  • 5 lžic nesoleného másla
  • 4 stroužky česneku (rozemleté)
  • 1/4 šálku mleté petrželky
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Droždí a cukr rozmíchejte v malé misce s teplou vodou a nechte 3 až 5 minut odstát, dokud nezačne pěnit.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku se solí.
  3. Uprostřed mouky udělejte důlek a vlijte do něj olivový olej a poté směs droždí, cukru a vody.
  4. Smíchejte je dohromady, abyste vytvořili měkké těsto, a hněťte je 5 až 10 minut.
  5. Těsto by mělo být měkké a lepivé. Pokud je příliš suché, přidejte ještě 1 nebo 2 lžíce vody.
  6. Těsto dobře pomoučenýma rukama vytvarujte do tvaru koule a lehce potřete olivovým olejem.
  7. Vložte ho do velké mísy, přikryjte fólií a postavte na slunné místo, aby vykynulo do dvojnásobné velikosti. To by mělo trvat 90 minut až několik hodin.
  8. Případně ho můžete dát do lednice přes noc nebo až na 24 hodin, aby pomalu vykynulo (a získalo více chuti).
  9. Když se těsto zdvojnásobí, rozkrojte ho na čtvrtiny.
  10. Vyložte 2 velké plechy a vyložte je silikonovou podložkou nebo pečicím papírem.
  11. Pracovní plochu a ruce si vysypte moukou. Pracujte s jedním dílem po druhém a zploštěte ho na hrubé obdélníky o rozměrech 10 x 12 cm.
  12. Každý obdélník těsta nakrájejte ostrým nožem nebo kolečkem na pizzu na 4 dlouhé proužky (2,5 x 12 cm).
  13. Tyto proužky rozřízněte uprostřed na polovinu. Nyní byste měli mít 8 proužků (2,5 x 6 cm).
  14. Vezměte jeden kus po druhém a vytvořte z něj tvar hada. Pak jej svažte do uzlu.
  15. Každý uzel položte na plech a opakujte se zbývajícím těstem.
  16. Nezapomeňte, že těsto vykyne, proto mezi jednotlivými uzly nechte trochu místa.
  17. Jakmile jsou všechny uzly svázané, potřete je trochou olivového oleje.
  18. Volně je přikryjte potravinovou fólií a nechte je znovu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což může trvat od 90 minut do přibližně 3 hodin.
  19. Zatímco česnekové uzlíky dokynou, předehřejte troubu na 200 °C.
  20. Uzlíky odkryjte a pečte v troubě, dokud na povrchu pěkně nezhnědnou (12 až 15 minut).
  21. Zatímco se česnekové uzlíky pečou, rozpusťte máslo v malém hrnci na mírném ohni.
  22. Přidejte česnek a vařte ho opatrně tak dlouho, aby se zbavil syrového česnekového okraje, asi 1 až 2 minuty.
  23. Přidejte sůl a petrželku a promíchejte.
  24. Odstavte z ohně.
  25. Když jsou uzlíky hotové, vyndejte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
  26. Potřete je směsí česneku, másla a petržele a podávejte.
  27. Nejlepší jsou teplé, ale dobré jsou i při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang