focaccia

Tato verze italského chleba se snadno připravuje a zároveň zůstává autentická a věrná originálu. Je to možná nejrychlejší kynutý chléb, který si můžete připravit. Od začátku až po dokončení uplyne pouhá jedna hodina.

Ingredience

  • 1 lžíce medu
  • 2 šálky teplé vody
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 5 šálků hladké mouky nebo podle potřeby
  • 3 lžíce olivového oleje na potření
  • 2 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce soli na posypání

Postup

  1. Ve velké míse rozpusťte med v teplé vodě a posypte ho droždím. Nechte 5 minut stát, dokud droždí nezměkne a nezačne pěnit.
  2. Vmíchejte 1 lžíci soli, 1 lžíci olivového oleje, cibuli a 5 šálků mouky a míchejte, dokud se ingredience nespojí v těsto.
  3. Na dobře pomoučeném povrchu hněťte, dokud nebude těsto hladké a pružné, asi 5 minut.
  4. Velkou mísu lehce vytřete olejem, vložte do ní těsto, přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 20 minut.
  5. Předehřejte troubu na 215 °C.
  6. Těsto položte na olejem vymazaný plech a rukama ho rozmačkejte na placku tak, aby rovnoměrně pokrylo celý plech.
  7. Špičkami prstů udělejte po celém těstě důlky vzdálené od sebe asi 5 cm.
  8. Focacciu pokapejte 3 lžícemi olivového oleje a posypte rozmarýnem, parmezánem a 1 lžící soli.
  9. Nechte 10 minut kynout.
  10. Pečte v předehřáté troubě 20 minut dozlatova.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang