Matcha dort – recept – čokoládový, s krémem z bílé čokolády

Čokoládové dortyDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyPiškotové dortyZákusky

Tohle je čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a japonského čaje matcha a připravte tak skvělý zákusek.

Matcha dort je čokoládový s krémem z bílé čokolády a zeleného čaje matcha 

Ingredience: 

  • 3 vejce 
  • 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru 
  • 3/4 velké kostky másla, změklého 
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky 
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 6 lžic kakaa holandského typu 
  • 1 sáček prášku do pečiva 
  • 1 sáček jedlé sody 
  • špetka soli 
  • 1 hrnek podmáslí 
  • 6 lžic silné kávy 

Krém:

  • 150 g bílé čokolády 
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • 6 g matcha čaje 
  • 500 g mascarpone 
  • 250 g krémového sýra 
  • + případně moučkový cukr na doslazení 

Na ozdobu hobliny hořké čokolády.

Postup

Den předem připravte základ čokoládového krému. Smetanu ke šlehání zahřejte v rendlíku, vsypte do ní nalámanou bílou čokoládu a na mírném plameni ji za stálého míchání ve smetaně rozpusťte. Poté odstavte, nechte vychladnout a dejte na noc vychladit do lednice. 

Druhý den připravte korpus. Uvařte hrnek silné kávy a nechte ji vychladnout. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy – boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte. 

Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo. Oba druhy mouky, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné sítko. Moučnou směs, podmáslí a kávu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct.

Pečte 25 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 

Na krém z bílé čokolády nejdříve prošlehejte základ připravený předešlého dne a zašlehejte do něj přes sítko prosetý čaj matcha, mascarpone a krémový sýr. V případě, že vám krém připadá málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem. 

Pokud je potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho jednou vodorovně prokrojte. Spodní část korpusu potřete třetinou krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort potřete další 1/3 krému a uhlaďte. Zbytkem krému naplňte cukrářský sáček se špičkou s velkými ostrými zuby. Povrch matcha dortu ozdobte špičkami krému. 

Dejte matcha dort alespoň na hodinu vychladit do lednice. Poté ozdobte hoblinami čokolády. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang