cokoladovo-arasidovy_kolac

Čokoláda i arašídové máslo si spolu dokonale rozumí. Tak proč je nezkombinovat například v dokonalém koláči se špetkou mletého oříšku?

Ingredience

Na krustu:

  • 150 g nasucho pražených solených arašídů
  • 110 g cukru
  • špetka mletého hřebíčku
  • 60 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 170 g hořké čokolády
  • 60 ml tučné smetany

Na náplň:

  • 370 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 125 g smetanového sýra
  • 130 g krémového arašídového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 20 g hořké čokolády
  • 310 ml tučné smetany, vychlazené
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V kuchyňském robotu rozmixujte arašídy, cukr a hřebíček, dokud směs nebude připomínat hrubý písek. Poté vmíchejte máslo.
  3. Oříškovou směs rovnoměrně vtlačte na dno 25cm formy a pečte asi 15 minut.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Čokoládu se smetanou rozpusťte za stálého míchání dohladka a poté čokoládu rozetřete na korpus.
  6. Mléko, vejce, moučkový cukr, kukuřičný škrob a sůl rozšlehejte ve středně velkém hrnci a vařte, dokud směs nezíská konzistenci majonézy, tedy asi 2 minuty. Poté přendejte do mísy.
  7. Do směsi zašlehejte smetanový sýr, arašídové máslo a vanilku.
  8. Rovnoměrně rozetřete náplň na čokoládu a dejte vychladit.
  9. Čokoládu na polevu rozpusťte.
  10. Smetanu na polevu vyšlehejte s moučkovým cukrem. Vmíchejte velkou lžíci smetany do čokolády a poté všechnu čokoládu vmíchejte do smetany.
  11. Šlehačkovou polevu rozetřete na koláč. Před podáváním nechte alespoň 30 minut chladit.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang