Recept na domácí čokoládové croissanty

Drobné pečivoPečivoSladká jídlaSladké pečivoSnídaně
domácí čokoládové croissanty

Domácí čokoládové croissanty s máslem jsou úžasné teplé z trouby. Připravte si tuto klasiku francouzského pekařství doma.

Příprava

  • Příprava: 12 hodin 50 minut
  • Pečení: 20 minut
  • Celkem: 13 hodin 10 minut
  • Počet porcí: 16

Ingredience

  • 1/4 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 4 šálky hladké mouky plus další na válení/tvarování
  • 1/4 šálku cukru krystal
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce aktivního sušeného nebo instantního droždí
  • 1 a 1/2 šálku studeného plnotučného mléka
  • 113 g polosladké nebo hořkosladké čokolády, nahrubo nasekané
  • volitelně: moučkový cukr na posypání
  • máslová vrstva: 1 a 1/2 šálku nesoleného másla (změklého na pokojovou teplotu), 2 lžíce hladké mouky
  • vaječné potírání: 1 velké vejce, 2 lžíce plnotučného mléka

Postup

  1. Vypracujte těsto: máslo nakrájejte na čtyři plátky po 1 lžíci a vložte do mísy elektrického mixéru s hákem na těsto.
  2. Přidejte mouku, cukr, sůl a droždí.
  3. Zapněte mixér na nízkou a střední rychlost, aby se ingredience jemně spojily po dobu 1 minuty.
  4. Za chodu mixéru pomalu přilévejte mléko.
  5. Jakmile je všechno mléko přidáno, zapněte mixér na střední rychlost a šlehejte těsto nejméně celých 5 minut.
  6. Pokud nemáte mixér, hněťte těsto 5 minut ručně.
  7. Těsto bude měkké. Bude se (většinou) odlepovat od stěn mísy, a pokud do něj šťouchnete prstem, odrazí se zpět.
  8. Pokud je těsto po 5 minutách příliš lepivé, nechte mixér běžet, dokud se neodlepí od stěn mísy.
  9. Vyjměte těsto z mísy a pomoučenýma rukama ho zpracujte do tvaru koule.
  10. Těsto položte na lehce vymazanou silikonovou podložku na pečení, lehce vyloženou pečicím papírem nebo na lehce vysypaný plech.
  11. Těsto jemně zploštěte a přikryjte ho plastovou fólií nebo alobalem.
  12. Celý plech vložte do chladničky a nechte zakryté těsto 30 minut odpočívat v chladničce.
  13. Vyjměte těsto z chladničky.
  14. Začněte těsto rozplácávat rukama.
  15. V tomto kroku ho rozválíte do obdélníku, takže jeho tvarování rukama nejprve pomůže pružnému těstu.
  16. Rozválejte ho na obdélník o rozměrech 35,5 × 25 cm.
  17. Těsto není po pouhých 30 minutách v chladničce extrémně studené, takže bude připomínat spíše měkké těsto.
  18. Při měření buďte přesní. Těsto bude mít oválný tvar, ale rukama a válečkem opracovávejte okraje, dokud nezískáte správnou velikost obdélníku.
  19. Rozválené těsto přikryjte plastovou fólií nebo alobalem, celý plech vložte do chladničky a nechte přikryté těsto v chladničce odpočívat 4 hodiny nebo přes noc (vhodná je doba až 24 hodin).
  20. Vrstva másla (začněte s ní 35 minut před dalším krokem, aby se máslo mohlo 30 minut chladit): máslo a mouku vyšlehejte ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem dohromady, dokud se nespojí.
  21. Směs přeneste na silikonovou podložkou na pečení vyložený nebo pečicím papírem vyložený plech.
  22. Pomocí lžíce nebo malé stěrky uhlaďte těsto do obdélníku o rozměrech 18 × 25 cm. Při měření buďte co nejpřesnější.
  23. Celý plech vložte do chladničky a vrstvu másla nechte 30 minut chladnout (není třeba ji přikrývat pouze na 30 minut).
  24. Vrstvu másla chcete mít pevnou, ale stále poddajnou. Pokud je příliš tuhá, nechte ji několik minut stát na kuchyňské lince, aby jemně změkla.
  25. Čím pevnější bude máslová vrstva, tím hůře se bude těsto v dalším kroku laminovat.
  26. Laminování těsta: v tomto dalším kroku těsto rozválíte na velký obdélník.
  27. Místo rozválení na silikonové podložce to udělejte na lehce pomoučeném stole.
  28. Vyjměte obě vrstvy těsta a másla z chladničky.
  29. Máslovou vrstvu položte doprostřed těsta a přeložte přes ni oba konce těsta.
  30. Pokud máslo nemělo přesný obdélník o rozměrech 18 × 25 cm, použijte k zarovnání okrajů nůž na pizzu nebo ostrý nůž.
  31. Okraje těsta nad vrstvou másla co nejlépe utěsněte prsty.
  32. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník o rozměrech 25 × 51 cm.
  33. Opět platí, že těsto bude chtít mít oválný tvar, ale pracujte s ním rukama a válečkem, dokud nezískáte správnou velikost obdélníku.
  34. Těsto přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis. Toto bylo 1. otočení.
  35. Pokud je těsto nyní příliš teplé, přeložené těsto položte na plech, přikryjte ho fólií nebo alobalem a před druhým otočením ho dejte na 30 minut do chladničky.
  36. 2. otočení: těsto otočte tak, aby kratší konec směřoval k vám.
  37. Těsto ještě jednou rozválejte na obdélník o rozměrech 25 × 51 cm a pak ho přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis.
  38. Mezi 2. a 3. otočením musí být těsto v chladu, protože v této fázi se s ním již hodně pracovalo.
  39. Přeložené těsto položte na plech, přikryjte plastovou fólií nebo alobalem a před 3. otočením nechte 30 minut v chladničce.
  40. 3. otočení: těsto ještě jednou rozválejte na obdélník o rozměrech 25 × 51 cm.
  41. Těsto přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis.
  42. Přeložené těsto položte na vyložený plech, přikryjte fólií nebo alobalem a dejte na 4 hodiny nebo přes noc do chladničky (může trvat až 24 hodin).
  43. Na konci dalšího kroku budete potřebovat 2 plechy vyložené silikonovými podložkami na pečení nebo pečicí papírem.
  44. Těsto je momentálně na vyloženém plechu v lednici, takže 1 již máte připravený.
  45. Vytvarujte croissanty: vyjměte těsto z chladničky.
  46. Na lehce pomoučněném válu těsto rozválejte na obdélník o rozměrech 20 × 51 cm. V případě potřeby použijte prsty.
  47. Těsto bude chtít mít oválný tvar, ale pracujte s ním rukama a válečkem, dokud nezískáte správnou velikost obdélníku.
  48. Pomocí nože na pizzu nebo ostrého nože těsto rozkrojte svisle na polovinu.
  49. Každý tenký obdélník bude široký 4 palce.
  50. Poté nakrájejte 3 stejné plátky vodorovně, čímž získáte 8 obdélníků o rozměrech 10 × 13 cm.
  51. Každý obdélník rozřízněte podélně na polovinu, takže získáte 16 obdélníků o rozměrech 5 × 13 cm.
  52. Pracujte vždy s jedním obdélníkem.
  53. Pomocí prstů nebo válečku ho roztáhněte tak, aby byl dlouhý asi 20 cm.
  54. Dělejte to opatrně, protože nechcete vrstvy zploštit.
  55. Na jeden konec položte několik malých kousků čokolády v jedné vrstvě a těsto kolem čokolády pevně srolujte.
  56. Ujistěte se, že konec je na spodní straně.
  57. Postup opakujte se zbývajícím těstem a vytvarované croissanty pokládejte na 2 vyložené plechy, po 8 na plech.
  58. Volně zakryjte plastovou fólií nebo alobalem a nechte 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  59. Poté vložte do lednice a nechte odpočívat 1 hodinu nebo až 12 hodin.
  60. Předehřejte troubu na 200 °C.
  61. Přísady na vaječnou směs ušlehejte dohromady.
  62. Vyjměte croissanty z chladničky. Každý z nich lehce potřete vajíčkem.
  63. Croissanty upečte: pečte, dokud croissanty nezískají zlatohnědou barvu, přibližně 20 minut.
  64. V polovině pečení je otočte.
  65. Pokud croissanty příliš rychle tmavnou, snižte teplotu trouby na 190 °C .
  66. Před podáváním vyjměte čokoládové croissanty z trouby a položte je na mřížku, aby několik minut vychladly.
  67. Při chladnutí se mírně vyfouknou.
  68. V případě potřeby je před podáváním posypte moučkovým cukrem.
  69. Croissanty chutnají nejlépe v den upečení.
  70. Zbytky croissantů přikryjte a uchovávejte při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden.
  71. Můžete je také zmrazit až na 3 měsíce a poté rozmrazit na kuchyňské lince nebo přes noc v chladničce.
  72. Ohřejte podle vlastní chuti.

Ke snídani podávejte také podomácku připravené makovky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang