Vlhký karamelový dort s lahodnými vrstvami a karamelovou polevou.

Ingredience

Dort:

  • 3 šálky bílého cukru
  • 1 a ½ šálku másla
  • 5 velkých vajec
  • 3 a ½ šálku hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ¼ šálku plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 1 balení (455 g) hnědého cukru
  • 1 šálek másla
  • ¼ lžičky soli
  • ⅔ šálku odpařeného mléka
  • 1 balíček (455 g) moučkového cukru, prosátý
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vymažte a vysypte moukou tři 23 cm dortové formy.
  3. Vložte bílý cukr a máslo do mísy.
  4. Šlehejte elektrickým mixérem na střední rychlost, dokud nebude světlé a nadýchané.
  5. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte.
  6. V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  7. Po částech přidávejte moučnou směs střídavě s mlékem a po každém přidání těsto krátce vyšlehejte.
  8. Přidejte vanilkový extrakt.
  9. Šlehejte, dokud těsto při padání ze šlehačů nevytvoří stužky.
  10. Těsto rozdělte do připravených dortových forem.
  11. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 30 minut.
  12. Nechte 5 minut vychladnout na mřížce.
  13. Okraje koláče obtočte stolním nožem, aby se uvolnily.
  14. Opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
  15. Nechte vychladnout asi 30 minut.
  16. V hrnci na mírném ohni smíchejte hnědý cukr, máslo a sůl.
  17. Mícháme, dokud se hnědý cukr nerozpustí, asi 3 minuty.
  18. Přidejte odpařené mléko a pokračujte v míchání.
  19. Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání nechte asi 4 minuty probublávat, aby se neslepilo.
  20. Odstavte z ohně a nechte asi 5 minut vychladnout.
  21. Pomocí elektrického mixéru vmíchejte do směsi hnědého cukru moučkový cukr a vanilkový extrakt, dokud poleva nezkaramelizuje a nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  22. Polevu rozetřete na vychladlé vrstvy dortu.
  23. Vrstvy naskládejte na sebe.
  24. Vrchní a boční strany pokryjte ledem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang