Recept na dušené houby Shiitake

HoubyOmáčkyPřílohySlané recepty

Houby Shiitake nebo také japonské houby jsou gurmánské houby pocházející z Číny a Japonska. Jsou velmi ceněné pro svou masitou strukturu a pikantní chuť umami, díky čemuž jsou oblíbenou přísadou do mnoha pokrmů. Shiitake houby mají také řadu zdraví prospěšných účinků, včetně posílení imunity, podpory trávení a snížení rizika některých onemocnění.

Houby Shiitake mají šedohnědou barvu a dřevitou strukturu. Kloboučky mají vějířovitý tvar a uprostřed jsou mírně prohloubené. Mají žvýkací strukturu a výraznou, zemitou chuť, takže jsou oblíbeným doplňkem všech druhů receptů, od polévek a smažených pokrmů až po veganské hamburgery a nudlová jídla.

Houby Shiitake účinky 

Díky vysoké koncentraci antioxidantů a polysacharidů se Shiitake houby mohou pochlubit řadou působivých zdravotních účinků. Mají silnou protizánětlivou aktivitu, která může pomoci snížit bolest a otoky.

Bylo také zjištěno, že posilují imunitu a chrání před infekcemi a nemocemi. Zdá se, že japonské houby mají také protirakovinné účinky a jsou prospěšné pro zdraví srdce a trávení.

Houby Shiitake kde koupit

Houby shiitake lze zakoupit čerstvé nebo sušené, přičemž ty druhé mají delší trvanlivost. Sušené houby shiitake lze nalézt ve většině obchodů se zdravou výživou nebo v asijských obchodech s potravinami.

Před použitím by měly být rozpuštěny v horké vodě, protože se tak stanou stravitelnějšími a zvýší se jejich nutriční hodnota. Po rekonstituci lze houby připravovat různými způsoby, například smažit, míchat nebo přidávat do polévek a dušených pokrmů.

Houby Shiitake příprava 

Houby shiitake jsou jedny z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších hub na trhu. Jsou chutné, šťavnaté a mnohem bohatší než mnohé jiné houby a můžete je připravit na mnoho způsobů. Zde je několik tipů, jak houby shiitake připravit.

Prvním krokem při přípravě hub Shiitake je odříznutí tvrdé, dřevnaté spodní části stonků. Poté je můžete nakrájet na plátky nebo kostičky v závislosti na připravovaném pokrmu. Je také důležité si uvědomit, že vzhledem k tomu, že Shiitake houby jsou mnohem choulostivější než jiné houby, nikdy by neměly být vystaveny vysokému žáru.

Začněte smažením hub na lehce naolejované pánvi nebo pánvi na středním plameni po dobu asi pěti minut za občasného míchání, nebo dokud houby nezměknou a nezačnou vonět.

Při přípravě japonských hub je vždy nezapomeňte lehce okořenit. Vhodná je směs česnekového a cibulového prášku, vloček červené papriky a bylinek, jako je oregano, tymián nebo rozmarýn. Pro výraznější chuť lze přidat také sójovou omáčku a omáčku teriyaki. Když jsou houby hotové, ozdobte je nasekanou petrželkou a podávejte.

Jak dlouho dusit houby

Houby Shiitake jsou základem mnoha pokrmů asijské kuchyně a mají jedinečnou chuť a strukturu. Vědět, jak dlouho Shiitake houby dusit, abyste z nich získali co nejvíce chuti a textury, však může být složité. Doba dušení hub Shiitake závisí především na způsobu, jakým je plánujete použít.

Pokud je přidáváte do polévky nebo dušeného masa na bázi vývaru, měly by se vařit 15 až 20 minut. Nízký stupeň varu umožní, aby se chuť a struktura hub Shiitake spojila s ostatními přísadami v pokrmu.

Pokud je vaším cílem vytvořit jemnější texturu, můžete houby Shiitake dusit až 45 minut. Tím se rozpadnou buněčné stěny hub a získáte šťavnatější a jemnější texturu. Totéž platí, pokud je plánujete použít do smažených pokrmů nebo jako přílohu k salátům či jiným jídlům.

Na druhou stranu, pokud chcete křupavější texturu, můžete japonské houby vařit kratší dobu. Snažte se je vařit zhruba 5 minut. To umožní, aby do receptu stále pronikalo trochu chuti z hub Shiitake, ale textura zůstane pevná a křupavá. To je skvělé pro přidání hustší konzistence do polévek a omáček.

Při dušení hub Shiitake je třeba mít na paměti především to, že čas může změnit jejich strukturu z pevnější na jemnější a naopak. Věnujte pozornost texturám, které chcete vytvořit, a pro každý recept použijte vhodné časy. S trochou experimentování můžete najít rovnováhu, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Houby Shiitake jsou vynikajícím doplňkem každého pokrmu. Ať už se jedná o polévku, smaženici nebo omeletu, houby Shiitake dodají jídlu úžasnou hloubku chuti. Příprava Shiitake hub je snadná a dodá chuťový punc každému pokrmu.

Jsou neuvěřitelně všestrannou a výživnou surovinou. Nabízejí také řadu působivých zdravotních účinků. Pokud chcete oživit svá jídla a podpořit svou pohodu, pak houby Shiitake rozhodně stojí za vyzkoušení!

Japonské houby shiitake jsou gurmánské houby pocházející z Číny a Japonska.

Houby Shiitake – recept

Houby Shiitake jsou jedny z nejchutnějších a nejnabitějších chutí umami, které můžete najít! Zde je recept, jak je připravit k dokonalosti.

Ingredience na houby Shiitake

  • 450 g hub shiitake
  • 3 lžíce sójové omáčky nebo tamari
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička pálivé omáčky Sriracha (nebo jiné pálivé omáčky)
  • 2 kapky opečeného sezamového oleje
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • sůl

Postup na houby Shiitake

  1. Z hub odstraňte stonky.
  2. Větší kloboučky rozkrojte napůl a menší ponechte vcelku.
  3. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, limetkovou šťávu, Srirachu a sezamový olej.
  4. Sezamový olej rozehřejte na velké pánvi na středním ohni.
  5. Přidejte houby a za občasného míchání je 5 minut smažte.
  6. Během vaření přidejte několik špetek soli.
  7. Po zhnědnutí ze všech stran opatrně přilijte misku s omáčkou a pokračujte ve vaření 1 až 2 minuty, dokud nebudou tmavě hnědé a lesklé.
  8. Ihned podávejte.

Recepty s houby Shiitake

Houby shiitake jsou jednou z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších surovin používaných v kuchyni. Díky své výrazné, pikantní a umami chuti jsou klíčovou ingrediencí v mnoha kuchyních a každému pokrmu dodají hloubku a texturu.

Ať už vaříte doma nebo v restauraci, houby Shiitake mohou vašim pokrmům dodat zajímavý a lahodný prvek. Zde je náš seznam nejlepších receptů na houby Shiitake.

Houby Shiitake jsou všestranné a skvěle se hodí k přidání chuti a textury do celé řady receptů.

Rizoto z hub Shiitake

Rizoto je klasický italský pokrm a s houbami shiitake se skvěle hodí! Tuto lahodně krémovou verzi připravíte tak, že houby shiitake osmahnete na česneku, másle a cibuli do měkka a poté přidáte bílé víno a vývar. Po uvaření vmíchejte čerstvě nastrouhaný parmazán a na závěr kousek másla.

Voňavá polévka z hub shiitake

Tato vydatná a výživná polévka je plná chuti a tepla. Houby shiitake uvařte na česneku, zázvoru a jarní cibulce, poté přidejte kuřecí vývar a vařte, dokud se neuvaří. Na závěr přidejte sójovou omáčku a sezamový olej, abyste získali zcela jedinečnou chuť.

Špagety Carbonara s houbami shiitake

S houbami shiitake je tento snadný a sytý pokrm ze špaget ještě lepší! Houby shiitake povařte na pánvi s česnekem, chilli a petrželkou a poté je vmíchejte do uvařených špaget. Nakonec vmíchejte smetanu a čerstvě nastrouhaný parmazán.

Shiitake Caponata

Tato sicilská specialita je skvělá s houbami shiitake. Připravíte ji tak, že shiitake osmahnete na česneku, kaparách a olivách a poté je smícháte s nakrájeným lilkem a cuketou a povaříte s červeným vinným octem. Podávejte s křupavým chlebem nebo na lůžku z kuskusu.

Zapečené houby shiitake s fetou a bylinkami

Tento jednoduchý koláč je plný chuti! Pro tento pokrm uvařte shiitake ve směsi česneku, olivového oleje a bylinek. Poté je posypeme fetou a vložíme do trouby. Vychutnejte si je jako přílohu nebo jako lehké hlavní jídlo k vegetariánské večeři.

Houby Shiitake jsou neuvěřitelně všestranné a skvěle se hodí k přidání chuti a textury do celé řady receptů. Od rizota po polévky, tyto lahodné houby udělají každý pokrm pikantnějším a příjemnějším. Vyzkoušejte náš seznam receptů ještě dnes a zjistěte, jak mohou Shiitake změnit dnešní večeři.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang