Recept na fondánové brambory

Bramborová jídlaBramborové přílohyPřílohy
fondanove-brambory

Tyto fondánové brambory jsou dušené v troubě v máslové omáčce s tymiánovou příchutí. Výsledkem jsou zlatohnědé brambory s křupavou kůrkou, které uvnitř zůstávají bohaté a krémové. Tuto přílohu podávejte k pečenému kuřeti, hovězímu masu nebo rybě.

Ingredience

  • 3 velké celé brambory russet
  • 2 lžíce rostlinného oleje odolného vůči vysokým teplotám, například oleje z hroznových semínek
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 3 lžíce másla
  • 4 snítky tymiánu a další na ozdobu
  • ½ šálku kuřecího vývaru nebo více podle potřeby

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Odřízněte konce brambor. Postavte brambory na špičku a ostrým nožem je oloupejte od shora dolů, aby každá brambora měla tvar stejnoměrného válce. Každý válec příčně rozkrojte na polovinu, aby vzniklo 6 bramborových válců.
  3. Vložte brambory do mísy se studenou vodou asi na 5 minut, aby se z vnější strany odstranil škrob a osušte je papírovými utěrkami.
  4. Rostlinný olej rozehřejte v pánvi na vysokém plameni.
  5. Do rozpáleného oleje vložte válce brambor. Snižte teplotu na středně vysokou a smažte brambory, dokud nezhnědnou, 5 až 6 minut. Dochuťte solí a černým pepřem.
  6. Brambory otočte a zopakujte to i na ostatních koncích. Během smažení opatrně vymažte olej z pánve papírovou utěrkou. Na pánev přidejte máslo a snítky tymiánu.
  7. Pomocí kleští zvedněte větvičku tymiánu a natřete jím máslo na vrchol brambor. Vařte, dokud máslo nezpění a pěna nezmění barvu z bílé na světle hnědou. Dochuťte ještě solí a pepřem. Do pánve nalijte kuřecí vývar.
  8. Přeneste pánev do předehřáté trouby a vařte, dokud nejsou brambory uvnitř měkké a krémové, asi 30 minut. Pokud brambory nejsou měkké, přidejte ještě 1/4 šálku vývaru a vařte dalších 10 minut.
  9. Brambory položte na servírovací talíř. Brambory přelijte lžící másla s vůní tymiánu, které zbylo v pánvi. Ozdobte snítkami tymiánu. Před podáváním nechte asi 5 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang