Výborný recept na játra s cibulí

Hlavní jídlaJehněčí masoPředkrmy
jatra-s-cibuli-5248839

Tento recept na játra s cibulí potěší milovníky jater. Křehká telecí játra rychle opečte na slaninovém tuku a podávejte s osmaženou cibulkou.

Jaké játra koupit

Dnes se telecí játra prodávají již nakrájená. Pokud je však musíte koupit celá, odstraňte vnější blánu, nechte je chvíli zmrazit, aby ztuhla, a pak je vodorovně nakrájejte.

Jsou poměrně křehká a jemná a bez předchozího částečného zmrazení by se opravdu špatně krájela.

Všimněte si, že telecí játra je možná obtížné sehnat. Možná si je budete muset objednat u svého řezníka.

Jak se zbavit kovové chuti jater

Obáváte se, že vaše játra mají výraznou chuť? Namočte je do mléka nebo podmáslí. Vložte plátky jater do mělké pánve a zalijte je takovým množstvím mléka, aby se pokryly.

Nechte v lednici alespoň hodinu nebo dvě. Před obalením v mouce je nechte okapat a osušit.

Případně můžete plátky jater namočit do citronové nebo limetkové šťávy, případně i do octa. Kyselina vyváží chuť jater.

I když nemáte k dispozici mléko nebo citrusovou šťávu, pouhé namočení do vody přes noc pomůže zjemnit tuto výraznou chuť jater.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1/2 až 1 hrnek hladké mouky
  • 1/4 lžičky papriky
  • 1/4 lžičky mleté suché hořčice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 plátky telecích jater
  • 1 lžíce slaninového tuku (nebo másla)
  • 2 žluté cibule nakrájené na tenké plátky

Postup

  1. Smíchejte mouku, papriku, hořčici, sůl a černý pepř a rozprostřete je na mělký talíř.
  2. Plátky jater obalujte v ochucené mouce, dokud nejsou z obou stran zcela pokryté. Odložte stranou.
  3. Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu.
  4. Přidejte lžičku slaninového tuku (nebo másla).
  5. Cibuli smažte několik minut.
  6. Cibuli vyjměte z pánve a odložte ji stranou na servírovací mísu.
  7. Na pánev přidejte zbývající 2 lžičky slaninového tuku (nebo másla).
  8. V případě potřeby přidávejte plátky jater po částech.
  9. Smažte je z obou stran dohněda, nejdéle 3 až 4 minuty z každé strany.
  10. Podávejte horké s osmaženou cibulí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang