Recept na nejlepší játra s cibulkou

Hlavní jídlaMasoTelecí maso
Játra s cibulkou

Tenké plátky telecích jater se opečou na olivovém oleji a podávají se s karamelizovanou cibulí. Dbejte na to, abyste játra nepřevařili! Když jsou středně propečená, jsou křehká a sladká.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 500 g telecích jater, nakrájená na tenké plátky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 střední žlutá cibule nakrájená na tenké plátky, plátky rozdělené na kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje rozdělené

Postup

  1. Plátky jater rozložte na prkénko nebo na několik velkých talířů.
  2. Osušte je papírovými utěrkami.
  3. Posypte je solí, černým pepřem, česnekovým práškem a uzenou paprikou.
  4. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci olivového oleje.
  5. Přidejte cibuli.
  6. Za častého míchání smažte asi 7 minut dozlatova.
  7. Pokud se pánev příliš rozpálí, snižte teplotu na střední.
  8. Cibuli vyjměte z pánve děrovanou lžící. Položte ji na talíř a přikryjte fólií, aby zůstala teplá.
  9. Pánev pečlivě otřete papírovými utěrkami (bude horká).
  10. Přidejte zbývající lžíci olivového oleje a snižte teplotu na střední.
  11. Přidejte plátky jater, v případě potřeby ve dvou dávkách.
  12. Játra krátce opečte, asi 3 minuty z každé strany.
  13. Nepřevařujte je, jinak budou tvrdá a zrnitá.
  14. Pokud je na nich několik silnějších nebo deformovaných plátků nebo kousků, můžete je krátce povařit i na okrajích.
  15. Nejprve však vyjměte již uvařené tenké plátky na talíř.
  16. Uvařená játra naaranžujte na servírovací talíř, posypte je osmaženou cibulí a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang