Jehněčí kýta pečená na česneku a majoránce s pažitkovou omáčkou

Bramborové přílohyHlavní jídlaJehněčí masoMasoOmáčky

K Velikonocům prostě patří určité pokrmy, ať je to mazanec, beránek nebo třeba velikonoční nádivka. Mezi velikonoční pokrmy patří také jehněčí maso. V České republice není jehněčí maso zas tak oblíbené, což je velká škoda, protože jde o maso velmi kvalitní.

Mnoho lidí se jehněčího masa bojí, buď neví, jak jej připravit, nebo naopak se bojí určité pachuti, které by maso mohlo mít. Stačí však dodržet určité postupy a jehněčí maso Vám zachutná, ba dokonce se stane jedním z Vašich nejoblíbenějších jídel.

TIP: Pokud si budete jehněčí připravovat na Velikonoce, můžete si k němu připravit také výbornou nádivku.

Kvalitní jehněčí maso seženete například v prodejnách Náš Grunt, stejně tak jako český česnek, velmi chutné brambory, farmářské máslo, poctivou zakysanou smetanu i hotový vývar s příhodným názvem Konečně vývar.

Recept je na 4 porce a níže vypsané, co bude potřeba.

Na jehněčí kýtu

  • 950 g jehněčí kýty s kostí
  • 250 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • větší hrst čerstvé majoránky
  • mořská sůl
  • 200 g kuřecího vývaru (můžete použít třeba hotový „Konečně vývar“)
  • 200 ml vody
  • olivový olej

Postup:

1. Troubu předehřejte na 150 stupňů.

2. Jehněčí maso očistěte (zbavte všech blan).

3. Očištěné maso důkladně osolte ze všech stran, potřete jej prolisovaným česnekem a čerstvou majoránkou.

4. V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a ze všech stran maso prudce zatáhněte.

5. Maso přendejte do pekáče a přilijte k němu i všechno máslo z pánve na kterém jste maso opekli.

6. Do pekáče přilijte kuřecí vývar i vodu.

7. Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.

8. Po třech hodinách maso obraťte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě hodinu.

9. Po této době by mělo být maso úplně měkké a mělo by jít krásně od kosti.

Na opékané brambory s růžičkovou kapustou

  • 8 větších uvařených brambor
  • 12 kousků růžičkové kapusty
  • 2 plátky másla

Postup:

1. Růžičkovou kapustu omyjte a chvíli (cca 5 minut) povařte ve vroucí vodě, poté kapustu sceďte a nechte chvíli vychladnout.

2. Vychladlou kapustu překrojte na půlky, to samé udělejte s uvařenými bramborami.

3. V pánvi rozehřejte máslo a na něj vhoďte brambory s kapustou.

4. Opékejte dle Vaší chuti.

Na pažitkovou omáčku

  • 400 g zakysané smetany
  • svazek pažitky

Pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte se zakysanou smetanou.

A co příště zkusit další oblíbený recept, kterým je recept na hamburskou kýtu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang