Krevetové gumbo s klobásou – recept

Hlavní jídlaKrevetyMořské plodyVinná klobása
krevetove-gumbo-s-klobasou-4116235

Krevetové gumbo je jako výlet do New Orleans bez letenky. Tajemství je v pomalu vařené jíšce – nevynechávejte ji! Podávejte s bílou rýží, která nasákne bohatou omáčku.

Předpřipravte si gumbo

Tmavou jíšku lze připravit předem. řed pokračováním v přípravě receptu ji ohřejte. Recept na zásmažku můžete dokonce zdvojnásobit nebo ztrojnásobit, pokud chcete mít nějakou po ruce pro další dávky.

Gumbo můžete také připravit až do okamžiku, než přidáte krevety, a pak ho na jeden nebo dva dny zchladit a uložit do ledničky. Poté ji znovu zahřejte na plotně a gumbo s krevetami uvařte.

Co podávat ke gumbo

Gumbo nepotřebuje nic víc než kopeček bílé rýže. Často se i podává s bramborovým salátem, česnekovým chlebem nebo obyčejnými plátky francouzského chleba.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 90 minut
  • Celkem: 105 minut
  • Počet porcí: 6 až 8 porcí

Poznámka: Pokud filé neznáte, jedná se o prášek ze sušených listů sasafrasu. Je to silné zahušťovadlo, ale musí se přidávat až na konci vaření, jinak se v gumbo vytvoří slizké, provazovité nitě. Filé je k dostání v mnoha supermarketech nebo na internetu.

Vývar z měkkýšů si můžete připravit sami ze skořápek krevet. Krevetové krunýře a ocasní části vložte do hrnce a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte nezakryté hodinu.

Sceďte a použijte v tomto receptu na vývar. Jako vývar z měkkýšů se v tomto receptu hodí také zředěná šťáva z lahvových škeblí.

Ingredience

  • 120 ml arašídového oleje nebo jiného rostlinného oleje
  • 90 g plus 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 řapíky celeru, nasekaného
  • 4 stroužky česneku, mletého
  • 1 lžíce cajunského koření
  • 950 ml vývaru z mušlí nebo kuřete plus 236 ml vody
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 225 g až 340 g uzené klobásy, nakrájené na silná kolečka
  • 907 g krevet, oloupaných a zbavených kostí
  • sůl a pepř podle chuti
  • 3 až 5 zelených cibulek, bílá a zelená část, nakrájené na kousky
  • 1 lžíce prášku filé
  • pálivá omáčka

Postup

  1. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte arašídový olej na středně vysoké teplotě po dobu jedné nebo dvou minut.
  2. Vmíchejte mouku a snižte teplotu na střední.
  3. Téměř neustále míchejte.
  4. Nechte jíšku vařit, dokud nezíská barvu arašídového másla, a poté snižte teplotu na středně nízkou.
  5. Vařte a míchejte (pozor, mouka se má vařit, ne připalovat), dokud nebude mít jíška barvu staré mince, celkem asi 20-30 minut.
  6. Všimněte si, že při vaření se jíška nejprve srazí a zhoustne, ale jak mouka hnědne, až dosáhne barvy arašídového másla, trochu povolí.
  7. Vmíchejte zelený pepř, cibuli a celer a zvyšte teplotu na středně vysokou.
  8. Za častého míchání vařte 5 minut.
  9. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
  10. Vmíchejte cajunské koření.
  11. V samostatném hrnci zahřejte vývar a vodu.
  12. Do směsi paprik a cibule pomalu přidávejte vodu a vývar za stálého míchání.
  13. Gumbo přiveďte k varu a přidejte worcestrovou omáčku a sůl podle chuti.
  14. Vařte 30 minut doměkka.
  15. Pokud zjistíte, že se jíška trochu rozpadla a na povrchu gumbo se hromadí olej, přilijte ještě asi 1/2 až 1 šálek vody.
  16. Vařte 5 minut.
  17. Přidejte krevety a povařte.
  18. Podle chuti přidejte sůl a černý pepř.
  19. Podávejte s bílou rýží, ozdobenou zelenou cibulkou. Při konzumaci posypeme práškem filé a pálivou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang