Recept na kuřecí maso v parmezánové krustě

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoSýry
kureci-v-parmazanove-kruste

Kuře s parmezánovou krustou patří mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby, jak upravit kuřecí prsa na rychlou večeři.

Kuřecí maso je oblíbenou volbou, pokud jde o libové bílkoviny, protože v jedné porci obsahuje značné množství a málo tuku.

Kuřecí maso

Kuřecí prsa jsou nízkotučným zdrojem bílkovin, který neobsahuje žádné sacharidy. Počet kalorií v různých částech kuřecího masa se liší. Nejnižší počet kalorií mají kuřecí řízky, zatímco nejvyšší kuřecí hřbet.

  • Jedno kuřecí prso má 284 kalorií nebo 165 kalorií na 100 g. Přibližně 80 % kalorií pochází z bílkovin, zatímco 20 % z tuků.
  • Jedno kuřecí stehno obsahuje 208 kalorií neboli 179 kalorií na 100 g. Obsahuje 55 % bílkovin a 45 % tuku.
  • Jedno kuřecí křidélko má 43 kalorií, tedy 203 kalorií na 100 g. Obsahuje 64 % bílkovin a 36 % tuku.

Parmezán

Parmezán je italský sýr s charakteristickou výraznou oříškovou chutí, která může být sladká, slaná i hořká zároveň. Má drobivou, zrnitou strukturu a může mít světle až tmavě žlutou barvu. Mezi jeho nejvýznamnější nutriční vlastnosti patří velké množství bílkovin a vápníku a snadná stravitelnost.

Parmezán obsahuje hodně bílkovin a vápníku.

Výhody parmezánu

Parmezán je velmi výživný. Je bohatý na bílkoviny, tuk připravený k použití a živiny, které podporují zdraví kostí. Je bezlaktózový, bohatý na vápník a obsahuje lehce stravitelné, vysoce kvalitní bílkoviny.

Přidáním parmezánu do pokrmů můžete zlepšit jejich chuť a nutriční profil. Můžete si ho vychutnat ve sladkých i slaných pokrmech.

Nevýhody parmezánu

Parmezán může vyvolat alergické reakce u osob s alergií na kasein nebo kravské mléko. Lidé s těmito alergiemi by se měli parmezánu a dalším mléčným výrobkům vyhnout.

Kuřecí maso v parmezánové krustě – recept

Kuře s parmezánovou krustou je dostatečně snadné na to, abyste si ho mohli připravit na náročný všední večer, ale zároveň je dostatečně výjimečné pro společnost.

Ingredience na kuřecí maso v parmezánové krustě

Krusta

  • ½ hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • ⅔ šálku ochucené italské strouhanky (Progresso)
  • ⅓ šálku čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano-Reggiano
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek, například tymiánu, petrželky, pažitky nebo rozmarýnu

Kuře

  • 3-4 kuřecí prsa bez kůže a kostí (asi 700 g), naklepaná na tloušťku 0,5 cm
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • ¼ šálku olivového oleje
  • kousky citronu na podávání

Postup na kuřecí maso v parmezánové krustě

  1. Postavte tři velké mělké mísy do řady. Do první mísy dejte mouku, do druhé rozklepněte vejce a ve třetí míse smíchejte strouhanku, parmezán, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky.
  2. Kuřecí prsa osolte a opepřete. První kuřecí prsíčka obalte v mouce a přebytečnou mouku setřeste, dokud nezůstane jen lehká vrstva. Poté kuře ponořte do vaječné směsi, otočte, aby se rovnoměrně obalilo, a přebytečné vejce nechte odkapat.
  3. Nakonec kuře namočte do směsi strouhanky a několikrát otočte, aby se dobře obalilo. Obalené kuře položte na talíř a postup opakujte, dokud nebudou obalena všechna kuřecí prsa.
  4. Ve velké pánvi na smažení rozehřejte na středním ohni olej. Když je olej rozpálený, přidejte na pánev kuřecí prsa a smažte je 2 až 3 minuty, dokud první strana nezíská zlatavou barvu.
  5. Obraťte je a pokračujte ve vaření, dokud nejsou hotová, tedy ještě 2 až 3 minuty. Ihned podávejte s klínky citronu.
Obalované kuře podávejte s klínky citronu nebo posypané petrželkou.

Recept na kuře v parmezánové krustě

Kuře s parmezánovou krustou – kuřecí prsa se rozdělí na poloviny, obalí se v aromatickém parmezánu a panko strouhance a osmaží se na pánvi, až jsou krásně zlatohnědá a křupavá.

Ingredience na kuře v parmezánové krustě

  • 2 kuřecí prsa bez kůže
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky italského koření
  • 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek panko strouhanky
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 6 lžic olivového oleje
  • citronové klínky a čerstvá petrželka (nepovinné), k podávání

Postup na kuře v parmezánové krustě

  1. Každé kuřecí prso rozdělíme na 2 porce, celkem tedy na 4 kusy. Přikryjte kuřecí maso plastovou fólií a každý kus naklepejte plochou stranou paličky na maso na rovnoměrnou tloušťku 0,5 cm.
  2. Do jedné mělké misky přidejte mouku, italské koření a česnekový prášek a prošlehejte.
  3. Ve druhé mělké misce rozšlehejte vejce, dokud se nespojí.
  4. Ve třetí mělké misce smíchejte panko a parmezán.
  5. Kuřecí řízky osolíme a opepříme z každé strany. Poté je po jedné straně obalíme ve směsi mouky, přeneste na vejce a obalte z obou stran, zvedněte a nechte přebytečné množství odtéct.
  6. Přeneste na směs panko, obalte obě strany a přitom směs přitlačte, aby se dobře obalila.
  7. Na 30 cm těžké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte 1/4 šálku olivového oleje.
  8. Na předehřátou pánev přidejte dvě prsa a nechte je smažit, dokud zespodu nezískají zlatavou barvu, asi 4 minuty (pokud se vám zdá, že hnědnou příliš rychle, v případě potřeby mírně snižte teplotu hořáku). Obraťte je a pokračujte v pečení, dokud nebudou na spodní straně zlatavě hnědé a střed nebude mít na teploměru 73 °C, tedy asi o 4 minuty déle.
  9. Přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte olej v pánvi odkapat. Do pánve přidejte zbývající 2 lžíce oleje a zopakujte proces vaření se zbývajícími dvěma kuřecími prsíčky.
  10. Podávejte teplá s citronem a podle potřeby ozdobená petrželkou.
Zlatohnědé a křupavé kuřecí řízky v parmezánu se hodí pro každou příležitost.

Kuřecí řízky v těstíčku v troubě – recept

Kuřecí maso v těstíčku z parmezánu a majonézy je jednoduchý způsob, jak připravit kuřecí řízky jinak. Stačí je potřít majonézou, posypat parmezánem a strouhankou a zapéct. Večeře bude hotová za 30 minut nebo méně.

Ingredience na kuřecí řízky v těstíčku v troubě

  • ½ šálku majonézy (např. Hellmann’s)
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 4 lžičky italské ochucené suché strouhanky

Postup na kuřecí řízky v těstíčku v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Ve střední misce smíchejte majonézu a parmezán, dokud se dobře nespojí.
  3. Kuřecí prsa rozložte na plech. Rovnoměrně je potřete majonézovou směsí a posypte strouhankou.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud kuřecí řízky v těstíčku na povrchu nezezlátnoi a nebudou propečené, asi 20 minut.
Marináda z majonézy a strouhanky je jednoduchou úpravou kuřecích řízků.

Recept na kuřecí řízky v parmezánové krustě

Zlatavá, křupavá kuřecí prsa s parmezánovou krustou chutnají jako řízek bez pocitu viny plného sacharidů.

Ingredience na kuřecí řízky v parmezánové krustě

Kuře

  • 500 g kuřecích prsou (2 velká prsa)
  • 1 lžička italského koření
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř na dochucení

Vajíčko

  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1/2 lžičky italského koření
  • sůl a pepř podle chuti

Natírání

  • 1 hrnek čerstvého strouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku mandlové mouky (ne mandlové moučky)

Vaření

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla

Postup na kuřecí řízky v parmezánové krustě

  1. Každé kuřecí prso rozřízněte vodorovně na polovinu, abyste vytvořili 4 filety. Hojně je okořeňte italským kořením, cibulovým práškem, solí a pepřem. Odložte stranou.
  2. V mělké misce rozšlehejte vejce, česnek a italské koření. Dochuťte špetkou soli a pepře. Vložte kuře do vaječné směsi a nechte ho marinovat.
  3. V samostatné mělké misce smíchejte parmezán a mandlovou mouku.
  4. Vidličkou nebo kleštěmi zvedněte jeden kousek kuřecích prsou a nechte z něj odkapat přebytečný vaječný vývar.
  5. Obalte je v parmezánové směsi a hřbetem vidličky kuře lehce zatlačte do povlaku, pak je otočte a opakujte. Přebytečnou polevu setřeste a opakujte se zbývajícími kousky kuřete.
  6. Na velké nepřilnavé pánvi nebo v pánvi na středně silném ohni rozehřejte olej a máslo. Na pánvi smažte po dvou kouscích kuře (asi 4 minuty). S kuřetem nehýbejte, protože by se obal mohl z povrchu kuřete odloupnout dříve, než se stihne přilepit.
  7. Jakmile je obal křupavý, zlatavý a zpevněný, otočte ho a pokračujte ve smažení z druhé strany, dokud není zlatavý a propečený.
  8. Postup opakujte se zbývajícími kuřecími prsíčky.
Parmezánová krusta je zajímavou změnou oproti klasickému trojobalu na řízky.

Parmazánové sušenky – recept

Tento recept je jednoduchým doplňkem každého jídla. Obvykle nestačí jedna sušenka na osobu.

Ingredience na parmazánové sušenky

  • 170 g chlazených podmáslových sušenek, rozdělených na 5 sušenek
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu

Postup na parmazánové sušenky

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Obě strany sušenek namočte do rozpuštěného másla a poté do sýra.
  2. Do dobře vymaštěné kulaté formy o průměru 23 cm položte sušenky ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe.
  3. Pečte dozlatova 8-11 minut. Podávejte teplé.

Tyto malé sýrové sušenky jsou dokonalým zákuskem pro zábavu. Podávejte je k nápojům, sýrovému talíři nebo jako přílohu k polévce.

TIP: Pokud máte radši sladké, můžete vyzkoušet recept na sušenky z ovesných vloček, domácí sušenky, banánové sušenky nebo arašídové sušenky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang