Citronový kuřecí paillard je recept, který je vhodný pro všední večer. Stejně jako většina klasických bistro pokrmů je rychlý a efektivní.
Ingredience
- 2 velká kuřecí prsa, vodorovně rozpůlená, aby vznikly 4 filety (tzv. paillards)
- 1 lžička soli
- Čerstvě nadrcený černý pepř podle chuti
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 lžic studeného másla (nakrájeného na malé kousky)
- 1 velká šalotka, mletá nebo nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, mleté nebo nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 šálek kuřecího vývaru
- Citronová kůra z 1 citronu
- 1/4 šálku nasekané pažitky
Postup
- Kuřecí řízky vložte po jednom mezi dva listy potravinové fólie. Pomocí válečku nebo ploché strany paličky na maso zploštěte filety na tloušťku 1/2 cm. Kuřecí řízky osolte a opepřete podle chuti.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a 2 lžíce másla na středně vysoké teplotě, dokud máslo nezačne pěnit. Přidejte dva kousky kuřete a opékejte je z jedné strany dozlatova, asi 2-3 minuty.
- Snižte teplotu na střední a obracejte, dokud není kuře propečené, asi o 2-3 minuty déle. Přendejte na talíř. Zvyšte teplotu zpět na středně vysokou a zopakujte to se zbývajícími dvěma kousky kuřete, kuře vyjměte na talíř.
- Na pánev přidejte šalotku a na středním ohni vařte, dokud nezměkne, asi 2-3 minuty, přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidejte citronovou šťávu a kuřecí vývar a vraťte oheň na středně vysokou teplotu. Přiveďte k varu a zároveň pánev odmastěte a opatrně seškrábejte hnědé kousky ze dna. Vařte, dokud se omáčka nezredukuje na 1/2 a mírně nezhoustne, asi 3-4 minuty. Vmíchejte zbývající 4 lžíce másla a vařte, dokud se nerozpustí. Podle chuti přidejte koření.
- Přidejte citronovou kůru a pažitku a promíchejte. Vložte celé kuře zpět do pánve spolu s případnou šťávou, která zůstala na talíři. Ohřívejte, dokud se neprohřeje. Podávejte s jednoduchým zeleným salátem.