Kynutý rolovaný koláč s kaštanovo-skořicovou náplní

Magazín

Ráda bych napsala, že jsem se od minulého příspěvku někam posunula stran mé zpomalenosti, ale to bych strašně kecala. Moje hlava stále stávkuje. Nicméně myslím, že už jsem dosáhla dna. Takže teď setrvávám na stejném místě, odkud se sice zatím nepohybuji směrem nahoru (kam bych pochopitelně chtěla), ovšem na druhou stranu ani nemám kam padat, takže to nazvěme malým úspěchem. Kynutý rolovaný koláč přijde vhod.

Nebudu to tady dlouze rozebírat, ale zdá se, že když se vás kolegyně, držíc právě za ocásek ančovičku (tedy spíš tu zúženou část, co bývala ocáskem), zeptá, zda byste ji mohla prosím utřít, správnou odpovědí skutečně není „jasně, tady je papírová utěrka“. Ano. Je to tak. Dno, zkrátka a dobře dno.

Skvělý, M., zase válíš. Nevadí, někdy v blízké budoucnosti už ten vzestup musí začít, no ne? Dnes to tedy ještě jistojistě nebude, protože jsem se ráno opakovaně pokoušela čipové dveře otevřít zcela nečipovou záložkou do knihy, ale jednou… Jednou to přijde Kdo si počká, ten se dočká.

kynuty2brolovany2bkolac-4737501
Rolovaní kynutí šneci se hodí jak na běžnou snídani, tak k oslavám a rodinným sešlostem.

Poslední věta se koneckonců dá vztáhnout i na dnešní recept! Když si trpělivě počkáte, než nakyne těsto, nakonec se dočkáte úžasného rolovaného koláče s kaštanovou náplní s vůní skořice a polevou z Baileys a krémového sýra. Já mu přezdívám maxišnek, ale přiznejme si, že není zcela jisté, jak by se s maxišnekem popraly internetové vyhledávače.

Kynutý rolovaný koláč s kaštanovo-skořicovou náplní

Když zadáte do Googlu heslo „maxišnek“, vyjede vám, překvapivě, nějaký obří šnek, kterého asi můžete chovat doma. Pokud tedy chcete. Úplně sice nechápu, proč byste měli chtít, ale proti gustu… Ale to už zase odbočuju, pardon! Zkrátka si upečte toho kynutého a bude vám blaze.

Ingredience:

Ingredience budou potřeba zvlášť na těsto, na kaštanovou náplň i na polevu.

Těsto:

  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 21 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky + navíc na podsypání
  • 2 g soli
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • rostlinný olej na vymazání mísy

Kaštanová náplň:

  • 300 g slazeného kaštanového pyré (s vanilkou či bez)
  • 100 g změklého másla
  • 1-2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu (lze vynechat)
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • možno přidat 100 g krupicového cukru 

Poleva:

  • 2 lžíce krémového sýra
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce Baileys
  • mléko podle chuti

Postup:

1) Mléko a máslo vložte do rendlíku a zvolna zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Směs by měla být vlažná. Pokud je příliš teplá, nechte ji chvilku zchladnout. Cukr vsypte do mísy a na něj rozdrobte droždí. Pak přilijte vlažnou směs mléka a másla, promíchejte a nechte stát, dokud droždí nevzejde. Bude to trvat asi 10 minut.

Poté přidejte mouku prosátou přes jemné síto, sůl a semínka vanilky. Hněťte, dokud nevznikne nelepivé těsto. Pokud používáte robot, nechte ho hníst zhruba 10 minut. Těsto vložte do větší mísy vymazané olejem, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu – tedy zhruba 90 minut.

2) Kaštanové pyré utřete s máslem, skořicí, kardamomem a vanilkou (a případně cukrem) dohladka.

3) Těsto vyklopte na pracovní plochu lehce posypanou hladkou moukou a vyválejte na obdélníkový plát o tloušťce zhruba 4-5 mm. Rozkrájejte ho na pruhy o síle 5 cm (vezměte si na pomoc pravítko). Pruhy poté rovnoměrně potřete připravenou náplní. Jeden kruh stočte do šneka a další pruhy pak navíjejte dál a dál, až do vypotřebování.

Vzniklý koláč opatrně přeneste do dortové formy o průměru 20-22 cm vyložené pečicím papírem, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím troubu vyhřejte na 170 °C. Vykynutý koláč pečte 45 minut dozlatova. Nechte vychladnout ve formě.

4) Krémový sýr prošlehejte s moučkovým cukrem a Baileys a poté po lžících přidávejte mléko, dokud nemá poleva konzistenci, která bude vyhovovat. Před podáváním polijte koláč polevou.

Poznámka:

  • Z těsta a náplně samozřejmě lze připravit klasické kynuté šneky.

Redakce Receptik.cz

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang