Tyto lasagne jsou jídlo, které neobsahuje mouku, je snadné na trávení a navíc obsahuje zdravé rostlinné bílkoviny.

Chutné italské jídlo si své přívržence získalo téměř na celém světě. Mnozí lasagne vnímají jako pizzu, protože kromě standardního těsta a rajčatového protlaku (kvalitní rajčatové produkty bojují i proti rakovině) mohou použít všechny další ingredience podle vlastní chuti.

Ingredience

  • 2 cukety
  • 2 balení tofu bazalka
  • 1 svazek jarní cibulky
  • olivový olej
  • 500 ml rajčatového protlaku, případne 1 kg zralých rajčat
  • 1 lžíce oregana
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 0,5 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 balení čerstvého špenátu
  • 1 balení sýru ricotta

Postup

  1. Cukety omyjeme, ale neloupeme a pomocí škrabky na brambory nakrájíme na pásy.
  2. Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčatový protlak, nakrájený špenát a bazalku, promícháme a dochutíme solí a mletým pepřem.
  3. Tofu a ricottu rozmixujeme mixérem na hladký krém a dochutíme solí.
  4. Dno zapékací nádoby vymažeme olejem a budeme vrstvit následovně: rozetřeme první vrstvu s rajčatovým protlakem a špenátem, druhou vrstvu dáme směs sýrů. Vrstvy pokryjeme plátky cukety, posypeme oreganem a vše opakujeme dokud nádivky nedojdou.
  5. Na vrch poklademe cukety, posypeme oreganem a strouhaným parmazánem.
  6. Zakryjeme alobalem a při teplotě 200 stupňů C pečeme cca 20 minut.
  7. Když jsou cukety měkké, alobal odstraníme a na funkci gril vytvoříme křupavou kůrku.

TIP: Rajčatový protlak můžete udělat i sami doma. Do hrnce nalijte cca 1 dcl vody, přidejte nakrájená rajčata a za občasného míchání vařte, dokud se rajčata úplně nerozvaří. Následně je propasírujte přes sítko a protlak je hotový.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang