turbo kuře

Pečené kuřátko, které se peče trochu rychleji a servíruje snadněji. Říká se mu „za pět dvanáct“, protože na něho budete potřebovat jenom hodinku v troubě a porcovat ho můžete rovnou na stole před návštěvou bez zbytečných obav, že vám to s nůžkami moc nepůjde. Na jaře mu dodá šťavnatý ráz citrón a pažitka. 

Porce: 4-6 lidí

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení: 55 minut

Ingredience:

  • 1 celé kuře od farmáře
  • 1 lžička kvalitní soli – např. himalájské
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregána
kur25cc258ce-001-1796702

Citrónovo-pažitkové máslo

  • 2 lžíce ghí nebo másla v pokojové teplotě
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 2 lžíce šťávy z bio citrónu
  • 2 lžíce jemně nasekané pažitky
kur25cc258ce-002-2288050

Citrónové turbo kuře – postup

Předehřejte si troubu na 210 – 220°C.

Opláchněte celé kuře a vysušte papírovou utěrkou. Otočte si kuře prsy dospodu a ostrým nožem nebo nůžkami ho uprostřed podélně nařízněte přes páteř. Poté rukama kuře rozevřete. Následně ho otočte prsy nahoru a stlačte, ať se hezky rozprostře a rozevře. (Viz postupové fotky níže.)

V malé mističce si smíchejte všechno koření a kuře s ním celé posypte. Položte kuře na pečícím papírem vyložený plech prsy nahoru. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 40 minut. (Nebo dokud na teploměru na maso nevyskočí teplota na 65°C). 

Mezitím si v další mističce smíchejte dohromady ghí, citrónovou šťávu, kůru a pažitku. 

kur25cc258ce-004-3378735

Po 40 minutách kuře vytáhněte a potřete ho připraveným citrónovo-pažitkovým máslem. Vraťte ho na 5 minut zpátky do trouby. Poté kuře lehce nadzvedněte a lžící naberte máslo na plechu a kuře jím celé potřete. Vraťte zpátky do trouby na dalších 5-10 minut (dokud nezískáte křupavou kůži nebo dokud nebude teplota masa na teploměru 74°C).

Hotové kuřátko vyndejte z trouby a zasypte ještě trochou čerstvé pažitky. Přendejte ho na servírovací talíř a naporcujte až na stole. Servírujte s čerstvým listovým salátem, pečenou zeleninou nebo vařenými bramborami s pažitkou a máslem (pro ostatní).

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang